Технологии

Новите чипсет драйвери на AMD включват специални оптимизации за игри за процесори Ryzen 9 7000X3D

27.02.2023

author:

Новите чипсет драйвери на AMD включват специални оптимизации за игри за процесори Ryzen 9 7000X3D

Процесорите AMD Ryzen 7000X3D, оборудвани с 3D V-Cache, автоматично ще оптимизират производителността си в зависимост от натоварването. Най-новият драйвер за чипсет ще може динамично да разпределя кое ядро да се използва от операционната система Windows. С други думи, ако работното натоварване е чувствително към кеша, операционната система ще бъде модифицирана, за да даде приоритет на ядрата с 3D V-Cache. Ако честотата е по-важна, вместо това ще бъдат избрани ядра с по-висока честота.

Компанията обяснява, че тази функция се контролира от драйвера, но може да се промени ръчно в BIOS. Потребителите ще могат да избират между „кеш“ и „честота“, както предпочитат.

Освен това AMD потвърждава, че същите драйвери ще включват PPM File Driver за осигуряване. Тази функция е насочена основно към игрови натоварвания, тъй като динамично ще разпределя CCX с 3D V-Cache и ще запазва неизползван CCX без допълнителен кеш. Ако са необходими повече нишки, CCX без 3D V-Cache също ще бъде активиран.

AMD обяснява, че и двете функции ще увеличат производителността в зависимост от работното натоварване, но основната цел на тези технологии е да повишат производителността в игрите.

Важно е да се отбележи, че те са насочени към процесори Ryzen 9 7000X3D (7950X/7900X), защото само тези два от трите обявени SKU имат асиметричен чиплет дизайн, където единият CCX има 3D V-Cache, докато другият не. Този проблем не съществува при единичния 8-ядрен Ryzen 7 7800X3D, който трябва да бъде пуснат през април.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *