Технологии

AMD Ryzen 7 7800X3D беше овърклокнат до 5,4 GHz

06.04.2023

author:

AMD Ryzen 7 7800X3D беше овърклокнат до 5,4 GHz

В обичайния си стил Питер “SkatterBencher” Плейсиер пусна дълго видео и статия, обясняващи различни стратегии за овърклокване на X3D процесора. Неговите обширни познания се споделят в лесно разбираем формат с графики и диаграми. Това е отличен шанс за хората извън общността на овърклокърите да се запознаят с всички промени, въведени с още по-сложните дизайни на CPU, като 8-ядрения Ryzen 7 7800X3D с 3D V-Cache.

Вчера падна забраната от AMD за публикуване на ревюта на 7800X3D, а SkatterBencher беше сред първите, които показаха резултатите от бенчмарк-овете. Въпреки това, за разлика от повечето рецензенти, Питър се фокусира върху оверклокването, което е иронично, защото този конкретен CPU не е предназначен за овърклокване (поне не официално). AMD е заключила честотното и мултипликаторното овърклокване на серията 7000X3D, но все още има начини да се ускори.

Оверклокърът проучи множество възможности за ускоряване на 7800X3D,CPU-то е оверклоквано с помощта на Precision Boost Overdrive 2, curve optimizer, EXPO (memory OC) или чрез асинхронен ECLK (външен генератор). Комбинацията от PBO2 и корекция на ECLK е най-ефективната стратегия за ОС, но и най-сложната.

В крайна сметка, оверклокърът постига ускорение на честотата от 5,3 GHz в теста SuperPI one-thread boost, като двe от ядрата “почти достигат 5,4 GHz”:

Макар че този опит за overclocking показва, че по-висока честота на 7800X3D е постижима, пътят, избран от SkatterBencher, не се препоръчва за повечето потребители. Серията X3D не е проектирана за overclocking и може да възникнат много проблеми със стабилността при експериментиране със заряди или външни генератори. Независимо от това, този процесор вече е изключително бърз и няма много причини за някой да търси повече производителност.

SB в момента изследва различни методи за overclocking, някои от които вече дават резултат от 5,6 GHz в CPU-Z. Резултатите ще варират в зависимост от процесора, но не се препоръчва да се подават над 1,15V поради екстремната чувствителност към напрежение на 7800X3D процесора, добавя той.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *