Технологии

NVIDIA GeForce RTX 4090 губи 20% производителност, когато се използва като външно GPU

23.01.2023

author:

NVIDIA GeForce RTX 4090 губи 20% производителност, когато се използва като външно GPU

Външните графични процесори се развиха значително през последните няколко години. Тази тема не е много популярна сред хардкор геймърите, защото повечето от тях използват мощни настолни компютри или лаптопи за игри, за да постигнат най-добра производителност. eGPU са предназначени за хора с по-компактни и леки лаптопи, които понякога биха искали да играят по-висококачествени игри или да използват изчислителната мощност за по-сложни работни натоварвания.

Има много методи за eGPU към такива системи: Express Cards, M.2, mini PCIe или Thunderbolt. Последният вариант е най-популярен сред феновете на eGPU поради своята простота и скорост. Геймърите могат също така да избират от предварително изградени eGPU кутии с персонализирани графични карти или да направят свои собствени.

Форумите, посветени на темата, са пълни с конфигурации на eGPU от среден клас. Това е главно защото графичните процесори с външен достъп никога няма да работят толкова добре, колкото директно инсталираните. Най-често използваният графичен процесор е Razer Core X, който използва конектор ThunderBolt 3. Засега няма кутии с Thunderbolt 4, но този ъпгрейд така или иначе няма да подобри наистина производителността.

Един от членовете на форумите за eGPU наскоро постави десктоп RTX 4090 Founders Edition да работи с ASUS Zenbook 14X Space Edition. Това е лек лаптоп, оборудван с процесор Core i9-12900H и без отделен графичен процесор. Въпреки това, тази система поддържа Thunderbolt 3, който е идеален за кутията Razer Core X.

Серията RTX 40, особено флагманът 4090 SKU, изисква поне три 8-пинови конектора за захранване, за да работи при спецификация 450W TDP. Това означава, че е необходимо и по-голямо  захранването.

Като цяло, картата губи средно 20% от своята производителност, когато се използва като eGPU. Това е голяма загуба на производителност, но трябва да запомните, че е прикрепена към лаптоп, който дори не е предназначен за игри.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *