Технологии

Как да изберем правилния геймърски лаптоп

10.01.2023

author:

Как да изберем правилния геймърски лаптоп

Недостигът на графични процесори намалява и никога не е било по-лесно за геймърите да се сдобият с качествена машина.

Единственият проблем е как да изберете правилния лаптоп за игри за вашите нужди. Устройствата се предлагат във всякакви форми и размери, но може ли да се състезават със стандартните  настолни машини? Настолните компютри често са предпочитани, тъй като имат повече възможности за ъпгрейд на вашия хардуер, което води до удължен живот и по-дълго ползване за потребителите. Но тъй като настолните компютри са големи устройства, които трябва да бъдат свързани към монитор, клавиатура и други периферни устройства, можете да играете само там, където компютърът ви вече е настроен и свързан.

Ако желаете да имате хардуер с високи спецификации и възможността да играете където пожелаете, тогава лаптопът е устройството за вас. Въпреки че закупуването на лаптоп звучи като лесна задача, трябва да имате предвид повече от живота на батерията, преди да натиснете бутона за купуване!

Дисплей

Ако основното ви място за игри е у дома, може да имате допълнителен монитор, който използвате за игра. Но когато сте далеч от външния си монитор (или ако изобщо нямате такъв), наличието на добър екран за лаптоп е задължително. Общите размери на екрана са 13, 15 и 17 инча. 

След като сте решили размера на екрана, друг важен аспект е разделителната способност или броя на пикселите, които се показват на екрана. Във всички случаи, колкото по-висока е резолюцията, толкова по-ясно е изображението. По-новите лаптопи разполагат с 1440p/4K екран.

Ако смятате, че това е достатъчно, помислете отново! Честотата на опресняване също е огромен фактор, който трябва да имате предвид, когато избирате екран на лаптоп. Скоростта на опресняване е колко пъти в секунда екранът може да покаже ново изображение, това се измерва в херци (Hz). Всеки херц се равнява на едно изображение. За да поставим това в перспектива, 100Hz екран ще показва 100 изображения всяка секунда. Що се отнася до вашата честота на опресняване, по-високата е по-добра. Препоръчваме поне 144Hz за ултра гладко разцъкване.

Въпреки че наличието на екран с висока производителност звучи страхотно, това е само върхът на айсберга. За да получите достъп до оптимален изход на екрана, вие също ще се нуждаете от процесор и графичен процесор с висока спецификация за да захраните дисплея.


Процесор

Централният процесор (CPU) е мозъкът на вашия лаптоп. Процесора изпраща сигнали до компютърните компоненти и приема процесорните инструкции, изпратени от софтуера на системата. Има няколко спецификации, които трябва да разгледате, когато решавате какъв процесор бихте предпочели, като тактова честота и брой ядра заедно с няколко други.

Честота: ще определи колко бързо процесорът извлича и изпълнява инструкции. Като цяло, колкото по-висока е тактовата честота, толкова по-бърз е процесорът. (Измерено в GHz).
Брой ядра: Един процесор може да има множество ядра, като всяко ядро действа като собствена отделна процесорна единица. Колкото повече ядра, толкова повече задачи може да изпълни вашият процесор.

На пазара има много процесори, от които да избирате. Ако искате нещо малко по-ударно, можете да закупите отключени процесори, в които можете да овърклокнете за допълнителна производителност. Овърклокването означава да увеличите тактовата честота на вашия процесор над границите му. Тактовата честота е броят цикли, които вашият процесор може да изпълни за секунда. DIY овърклокването ще доведе до много по-висока тактова честота. Но, моля, имайте предвид, че колкото по-бързо работи вашият процесор, толкова по-горещ става той, което може да причини много проблеми във вашата система, особено при лаптоп, където охлаждането може да бъде компрометирано! Така че, за да не намалите продължителността на живота на вашия нов лаптоп, уверете се, че следвате вашите хардуерни ръководства за това как да овърклокнете и да останете в безопасните граници.


Видеокарта

GPU (Graphics Processing Unit) създава пикселите, които формират картината на екрана. Видеокартата работи ръка за ръка с процесора, за да играете с плавни и високи кадри и с висока разделителна способност.

Всички лаптопи имат GPU, но повечето са интегрирани в дънната платка и в повечето случаи това ще е достатъчно за стандартния потребител. Но ако сте геймър и бихте искали нещо с малко повече мощност, можете да вземете висококачествено GPU. Повечето геймърски лаптопи се купуват лесно с фабрично монтиран графичен процесор GeForce GTX. Тези графични процесори обикновено са по-малко мощна версия на настолна карта от същата серия, но оптимизациите означават, че определено ще работят на подобно ниво, в изградена система, като един лаптоп.


Сторидж

Solid-state Drives (SSD) превъзхождат по-старите си механични събратя, твърдите дискове (HDD) в почти всеки аспект при игрите. SSD дисковете са много по-бързи от HDD, което означава, че системата ще може да зарежда файлове и програми много по-бързо, за да намали времето за стартиране на игрите, както и на самата система. SSD-тата също се изработват без движещи се части, което означава, че ще произвеждат по-малко топлина.

Почти всички лаптопи за игри идват с вградено SSD. И те се предлагат в различни интерфейси, като най-бързият е PCIe NVMe M.2. Вашият избор зависи от това колко място за съхранение искате. Голям брой лаптопи също ще ви дадат възможност да надстроите или добавите друго SSD, което определено е нещо, което трябва да търсите, тъй като можете да подобрите системата си с течение на времето с ъпгрейд на части.


RAM

RAM (Random Access Memory) е памет, която съхранява данни временно, но прави много по-лесно и по-бързо извличането им от вашия процесор. Повечето лаптопи за игри идват с вече инсталирано добро количество RAM. Някои лаптопи идват със свободата за ъпгрейд на количеството и бързината на плочките RAM

Когато купувате лаптоп за игри, е важно да вземете на предвид всички тези спецификации, преди да вземете решение. Въпреки че стордиджа и RAM паметта са изключително важни, те могат да бъдат надстроени на по-късна дата, ако нямате достатъчно средства, за да получите най-доброто. Не се страхувайте да се съсредоточите върху други аспекти, за да получите възможно най-добрия лаптоп. Просто се уверете, че можете да направите ъпгрейд на дадените компоненти, независимо от модела, който решите да вземете!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *