Технологии

Американец купи процесор с огънати пинове Ryzen 9 5900X за 3$ и успя да го поправи

18.01.2023

author:

Американец купи процесор с огънати пинове Ryzen 9 5900X за 3$ и успя да го поправи

Reddit потребителят “bogertonn“, е намерил процесор Ryzen в един от местните магазини, продаващи върнати продукти на Amazon. Процесорът е Ryzen 9 5900X с дванадесет ядра Zen3. CPU-to е имало огънати пинове, което в повечето случаи означава мъртъв процесор. Bogertonn решава да направи покупката независимо от това, защото процесорът е бил на цена само от $3, в най-лошия случай щеше да се превърне в луксозен ключодържател.

Оказва се, че с известно прецизно изправяне на щифтовете процесорът всъщност работи, но интегрираното аудио не работи. Съвременните процесори за настолни компютри имат стотици излишни пинове, в някои случаи липсващ пин няма веднага да направи процесора повреден. В този случай двата липсващи пина не са от решаващо значение за функционалността, но са отговорни за аудиото преминаващо през процесора.

Пиновете на новите процесори са много крехки, дори извиването им назад няма да гарантира, че ще работят, но често те просто падат. Такива процесори трябва да бъдат ремонтирани от професионални сервизи, които дори могат да опитат да запоят щифтовете обратно.

Bogertonn решава да опита сам и наистина удря джакпота. 

Най-новите процесори на AMD използват различен дизайн на Land Grid Array с подложки вместо пинове. Това означава, че работата с процесора вече е много по-безопасна, но пиновете все още са на сокета, които са също толкова крехки.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *