Технологии

10 от най-често срещаните грешки при направата на нов компютър

21.02.2023

author:

10 от най-често срещаните грешки при направата на нов компютър

Ако искате да създадете нова компютърна конфигурация, има много неща, за които да помислите. От началото до края всичко трябва да се обмисли, като например: избор на вашите компоненти, сглобяване на компютъра и инсталиране на програми, след като конфигурацията започне да работи.

Независимо дали за първи път ще правите компютър, или сте го правили преди, тази статия ще ви преведе през 10-те най-чести грешки при сглобяването, които хората обикновено правят.


1.Закупуване на евтино и некачествено захранване

Ако правите нов компютър, една от най-обсъжданите грешки е закупуването на захранване с лошо качество. Когато стигнете до етапа на пазаруване на този компонент, вече трябва да имате груба представа от колко мощност ще се нуждае останалият ви хардуер. Винаги купувайте малко повече ватове, отколкото очаквате, така че да имате евентуална застраховка при промяна в частите.

Има и система за оценяване, която ще ви помогне при избора, тя се нарича 80plus. Класовете варират от плюс до плюс титан, какво ще получите ще зависи от това, от което се нуждаете, и бюджета ви. Не се притеснявайте, на пазара има достъпни захранващи устройства, но винаги проверявайте дали са достатъчно мощни за вашата машина.


2.Закупуване на компоненти, които не са съвместими един с друг

Една от най-честите грешки при направата на компютър е закупуването на компоненти, които не са съвместими един с друг. Има няколко начина, по които можете да разберете дали вашите компоненти са съвместими. Най-лесният начин е да добавите всичките си желани части в PCPartPicker* и инструментът ще идентифицира дали има проблеми със съвместимостта.


3. Забравяне да инсталирате I/O щита
I/O щитът е тънка подвижна метална плоча, която осигурява защита за всички входове и изходи на гърба на компютъра. Често срещана грешка е да забравите да го поставите, преди дънната платка и другите компоненти да бъдат сложени в кутията. Не забравяйте, за тази стъпка, за да избегнете болката от разглобяването на целия ви компютър след като най-накрая сте свършили с направата му.


4. Добавете стойките на дънната ви платка
Кутията на вашия компютър има всички отвори за винтове, необходими за монтиране на дънната платка в правилната позиция. Не забравяйте да добавите стойки и щрангове, тъй като те ще гарантират, че тя е леко повдигната от корпуса, което намалява шанса за късо съединение с металния корпус. 


5.Инсталиране на вентилаторите на грешната страна
Охлаждането на вашата система е много важно. Инсталирането на вентилатори помага да се премахне целият горещ въздух от кутията, така че вашата конфигурация винаги да е хладна. Въпреки това, може да бъде лесна грешка да инсталирате вентилаторите по грешен начин. Ако сте закупили кутия с вече инсталирани вентилатори, това не би трябвало да е проблем, но ако трябва да добавите вентилатори към вашата система, уверете се, че са разположени по правилния начин, така че въздухът да тече в правилната посока.


6. Поставяне на процесора
Някои начинаещи не знаят как да поставят процесора в неговия сокет. Неправилното инсталиране може потенциално да повреди или да счупи пиновете, в зависимост от това колко сила е използвана. Централният процесор винаги има маркировки в единия ъгъл, които трябва да съвпадат с тези на платката, за да ви покажат правилния начин за инсталиране.


7.Нанасяне на твърде малко или твърде много термопаста
Прилагането на неправилно количество термопаста може да доведе до лоша производителност на процесора и системата. Термичната паста осигурява пренос на топлина между процесора и радиатора. Ако се нанесе малко паста, това ще доведе до лошо охлаждане на процесора и ще повиши температурата му, което може да доведе до дългосрочни повреди.


8.Неправилно инсталиране на памет
Ако имате четен брой модули памет, винаги трябва да ги разполагате на разстояние един от друг. Ръководството на дънната платка съдържа информация за това в кои слотове трябва да се постави RAM паметта. Също така проверете дали са сложени правилно, ще чуете щракване, когато са поставени както трябва.


9.Вкарване на кабели в грешни портове
Тази грешка може лесно да бъде избегната, ако проверите всички кабели, преди да продължите. Всички кабели трябва да са свързани и в правилния вход, в противен случай системата ви няма да се включи и рискувате да повредите частите. Местата на кабелите за включване и рестарт на компютъра винаги могат да бъдат намерени в ръководството.


10. Не на последно място – четете упътването !
Упътванията са основни за всяка успешна компютърна конфигурация. Ако искате да направите компютър без да имате никакви спънки, тогава ръководството, най-вече на дънната платка, ще е вашият най-добър приятел! 

източник:kingston

One Comment
  1. PetkoTolev

    Супер статия Кико!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *