Gaming Новини Ревюта Технологии

AMD FSR 3: Всичко, което трябва да знаете за Fluid Motion Frames

06.03.2024

author:

AMD FSR 3: Всичко, което трябва да знаете за Fluid Motion Frames

AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) се развива с новата си функция FSR 3, обещавайки да генерира кадри и да увеличи производителността, предоставяйки конкуренция на технологията на Nvidia – Deep Learning Super Sampling (DLSS). Вижте как FSR 3 работи и кои са поддържащите го видеокарти и игри.

Какво е FSR 3? FSR 3 е третата и последна версия на AMD FidelityFX Super Resolution. Тя въвежда генерация на кадри, която позволява на системата да създава напълно нови игрови кадри и да ги представя на потребителя, което крайно подобрява кадровете в секунда (fps). FSR 3 се похвали с до два пъти по-висока честота на кадрите в сравнение с предшественика си.

Как работи FSR 3? FSR 3 използва технология за оптичен поток AMD Fluid Motion Frames (AFMF), заедно с времеви игрови данни, за да вгражда допълнителен кадър между два вече рендирани кадъра. Този процес работи асинхронно, за да се минимизира намесата с игровият двигател и генерира нови игрови кадри за показване.

Какво включва FSR 3? FSR 3 включва две значителни подобрения: интерполация на кадри и нов режим за Anti-Aliasing (AA). Интерполацията на кадри прилича на DLSS 3 на Nvidia, като вмъква допълнителен кадър между вече рендирани. Новият режим за AA въвежда висококачествено гладко сглобяване на кадри без да се налага увеличаване след разделбата. При подкрепата на FSR 3 този режим предлага подобрено качество на изображението и производителност.

Какви видеокарти поддържат FSR 3? FSR 3 е отворена технология и не изисква хардуер за машинно обучение. Тя е поддържана от графични карти AMD Radeon RX 5000 серия или по-нови, Nvidia RTX 20-серия или по-нови, както и по-стари карти като AMD Radeon RX 590 и Nvidia GTX 10 серия.

Кои игри поддържат FSR 3? FSR 3 в момента поддържа Forspoken и Immortals of Aveum, а AMD работи с различни студия, като Square Enix, Sega, CD Projekt Red и други, за да добави поддръжка за още 10 заглавия. Сред тях са Cyberpunk 2077, Warhammer 40,000: Space Marine II, Frostpunk 2 и други.

Как да активираме FSR 3 в поддържаните игри? FSR 3 може да се активира от настройките на съответните игри. Например, в Forspoken настройките на AMD FSR 3 се намират в раздела “Graphics”. Там потребителят може да избере режима и да активира генерацията на кадри, като зададе “Image quality preset” на “Custom”. Подобни настройки се извършват и в Immortals of Aveum, където настройките са налични в раздела “Display”.

Заключение FSR 3 представлява разширение на възможностите за генериране на кадри и подобряване на качеството на изображението върху предишни версии. С отворената си природа и широката съвместимост с различни хардуерни платформи, тази технология става атрактивна опция за геймърите и разработчиците, които търсят оптимизация и подобряване на игровото изживяване.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *