Ревюта Технологии

AMD въвежда поддръжка за Zen 5

12.02.2024

author:

AMD въвежда поддръжка за Zen 5

AMD разширява поддръжката на новата архитектура Zen 5 в компилаторите на GNU, показвайки това чрез колекцията от компилатори на GNU. Подготвянето на Zen 5 за пазара е предвестено с добавянето на нови инструкции към чиповете, базирани на тази архитектура, като пет от тях вече са разкрити в актуализацията на компилаторите.

Архитектурата Zen 5 ще дебютира с нови инструкции, които представляват добавка към архитектурата Zen. Отличаваща се с нови възможности, тази актуализация не само показва подготовката на AMD за излизане на пазара на Zen 5, но и предоставя конкретни инструкции, които компанията желае да внедри.

Zen 5 ще предложи пет нови инструкции, които никога преди не са били включвани в чиповете, базирани на архитектурата Zen. Петте инструкции ще бъдат добавени към вече внушителния инструкционен набор на Zen. Тази стъпка е в съответствие с тенденцията на AMD да привлича вниманието към изкуствения интелект и машинното обучение, като предоставя по-мощни инструменти в този сегмент.

Въвеждането на нови инструкции, като например AVX-VNNI, указва, че AMD продължава да се фокусира върху изкуствения интелект в бъдещите си процесори. Според официалната информация на компанията, Zen 4 вече поддържа AVX512-VNNI, а добавянето на по-слаба поддръжка може да бъде странно, но вероятно е свързано с нуждите на потребителите.

Новият GCC пач не е единствената подготовка за Zen 5. Кодът за Zen 5 изтече през юли миналата година, а този процес на подготовка включва и актуализация за Linux с нови функции за управление на захранването. Въпреки че официално AMD не разкрива много за Zen 5, може би ще има повече информация на Computex през май.

Източник:kaldata.bg

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *