Gaming Новини Технологии

Tech новини за месец март

08.04.2016

author:

Tech новини за месец март

Tech новини от месец март

От екипа на GPlay освен, че следим какво става в света на игрите, обичаме и технологиите. Те вървят ръка за ръка. Обикновенно нови ъпгрейди и технологии не излизат чак толкова бързо, но през март се случиха доста неща с които сметнахме, че ще е добре да ви запознаем, защото нещата, които се случиха бяха забележително готини и имаше дори големи “скокове” в някои сфери. 🙂

Клипчето беше излъчено в предаването на GplayTV на 6-ти април в нашия Twitch канал – twitch.tv/gplaytv1
(естествено, можете да го гледате и в YouTube)


Най-интересните нови технологии от месец март:


1. Tesla Motors представиха новия си модел – Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3

Tesla са лидер, когато си говорим за електрически коли. Преди четири години компанията изкара най-хитовия си модел, а именно Model S. Цената му обаче беше доста солена за доста джобове, но това беше само част от плана на Elon Musk, който е собственикът на Tesla Motors. Неговият план от самото стартиране на компанията, беше да се изкарат първо няколко модела електрически коли, които да са скъпи и качествени. С капиталът, натрупан от тях, най-накрая може да се осъществи краят на този план – да се изкара евтина изцяло електрическа кола, която да е достъпна за всички, която да е елегантна и компактна.

И точно такъв е Model 3. Самата кола взима максимален брой точки за “сигурност” – 5, което е учудващо, имайки се в предвид, че колата е със стъкло от горната и част. В “екстрите” на колата има включен автопилот, огромен таблет посредата на купето, с което можете да контролирате всичко останало и още други неща, които не са обявени все още.

Model 3 набира от 0 до 100 за 6 секунди и може да измине към 350км. с един заряд на батерията, като максималната и скорост е към 200км/ч. Съвсем не е бавен автомобил, а цената и е $35,000 щатски долара. Не малко, но не и много, за икономична кола, която не замърсява околния свят.


2. Intel забавят разработката на нови архитектури
Intel Manufacturing Process
Intel Manufacturing Process

Интел обявиха, че вече няма да работят по старата “схема”, наречена tick-tock. Тя се състоеше в това да се изкарват нови архитектури на процесори за две години, като първата година се оптимизираше старо-издадената архитектура и втората година се пускаше нова. Всичко това работеше добре, докато от Intel не осъзнаха, че няма как да продължат да изкарват нови чипове с такива темпове и ще се насочат към по-голяма оптимизация на вече изкараните чипове.

Идеята на Intel е да оптимизират текущите три архитектури, с които работят на пазара, а именно Haswell, Broadwell и Skylake. Оптимизацията на Haswell, наречена Haswell-E, са най-мощните процесори на Intel в момента. Там е и “животното” i7 5960X, което е най-мощният процесор за десктопи в момента. Следващата архитектура на Intel, след Haswell, е Broadwell, която почти нямаше чипове за настолни компютри и по-скоро беше насочена към пазара с лаптопи. Ъпгрейдът на Broadwell ще бъде с номерация от 6800 и нагоре и ще бъде насочен главно към ентусиастите, които искат да построят най-силните десктоп машини, които могат.

Защото те ще бъдат по-мощни от текущите Skylake-ове, които са с номера 6700 и надолу. Малко объркана е схемата на Intel за архитектурите им, но това, което знаем със сигурност, са спецификациите на тези нови модели:

Intel Broadwell-E
Intel Broadwell-E

3. PS4.5 или PS4K, защото не се знае …
PS4K или PS4.5 ?
PS4K или PS4.5 ?

От седмици насам в мрежата кръжат слухове за нов PlayStation, който да може да подкарва игри в по-висока резолюция (например 4K), или да може по-добре да се справя с VR-а на PlayStation-a, който ще се появи при нас към края на годината.

За виртуална реалност ни трябва доста силна машинка и текущите конзоли просто нямат възможността да покрият изискванията, нужни за товас.

Очаква се от PlayStation да направят своят ход, като слуховете за момента гласят, че през Октомври тази година можем да разберем малко повече за тази нова конзола. Дали ще е изцяло нова конзола, или само допълнение към сегашния PlayStation не се знае.


4. AMD Pro Duo GPU – най-мощната карта в света! (засега)
AMD Pro Duo
AMD Pro Duo

От AMD обявиха най-новият продукт от семейството на видеокартите си, като най-новото попълнение в семейството на AMD видеокартите ще бъде “двойна” видеокарта. Демек такава, която има два графични процесора на една платка. Това естествено означава, че производителността и ще е до небето и от AMD доста смело твърдят, че това ще е най-силната видеокарта правена досега. Което е супер, когато се вземе в предвид, че NVIDIA имаха най-силните видеокарти от известно време, в лицето на GTX980Ti и Titan X.

Тази карта по принцип не е насочена чак толкова към ентусиастите, колкото към девелоперите, които искат да двелопват VR игри, защото най-вероятно картата ще има 8GB памет, които реално ще са две по 4GB от HBM паметите на AMD. А и двете ядра ще спомагат за рендерването на всяко едно “око” на VR-а.

От AMD не са дали допълнителна информация, така че от тук нататък можем само да спекулираме какво ще има в картата. Факт е, че не е имало двойна видеокарта от доста време насам, така че тази карта 100% ще разцепва. Също така, най-вероятно ще бъдат downclock-нати леко ядрата на тази карта, за да може да не прегрява. Ще се охлажда от два водни блока, което е първият път, когато това се прави от самия производител.

Цената и ще е $1500 щатски долара, така че няма как да не оправдае очакванията дори и на най-запалените ентусиасти.


5. NVIDIA обявиха нови видеокарти
NVIDIA Pascal
NVIDIA Pascal

На 5ти април от NVIDIA обявиха Pascal архитектурата и пуснаха най-новият “процесор” за видеоускорение – така нареченият NVIDIA Tesla P100. Производственият процес ще е 16 нанометра в сравнение с предните 28, които бяха използвани за 900 сериите и за Titan-ите от същото поколение.

От NVIDIA споменаха вероятните характеристики на най-новият модел от серията Titan, който ще се захранва от този чип.

1328MHz Base Clock в сравниение с 948MHz на предната серия.
3840 CUDA ядра в сравнение с 3072 за предния Titan.
16GB HBM2 памет – 4096bit шина… което се равнява на 720GB/s – 3 пъти по-бърза памет от предната генерация.

За цялата тази допълнителна мощ, ще използват към 300 вата, което реално смъква енергията, от която видеокартата се нуждае, за да работи.

От NVIDIA също обявиха NVLink – подобрението на SLI технологията, което позволява към 5 пъти по-бърза връзка от текущто SLI и спомага за по-добра връзка между няколко видео карти от Pascal поколението.

Най-вероятно ще можем да видим тези нови видеокарти в края на годината.


Надяваме се, че ако сте фенове на технологиите толкова много, колкото аз и NoThx сме, сте се изкефили на статията и сте “catchup”-нали за най-новите неща от този свят.

Ако ви е харесала идеята за този списък, напишете коментар и харесайте поста във Facebook, за да може той да стане нещо постоянно, което се реализира всеки месец, а при достатъчно интерес може и да направим по-обширно “предаване на живо” с NoThx, където обсъждаме новините в света на технологиите!
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *