Gaming Новини Технологии

GplayTV Tech сегмент – най-интересното от света на технологиите за месец май

05.06.2016

author:

GplayTV Tech сегмент – най-интересното от света на технологиите за месец май

В предаването ни на 01.06.2015 в Twitch от 19:00

stakimaN и NoThx представиха:

Най-интересното от света на технологиите за месец майWindows 10 форсиран авоматичен ъпдейт
Windows 10 Autoupdate

Невинното нотификейшънче, което приканваше потребителите да инсталират Windows 10 “безплатно” не се натрапваше много много. Но с минаването на месеците, това желание на Microsoft да ни накарат да инсталираме Windows 10 стана неудържимо като скила на ZinG-а в CS-a! На много хора им се ъпгрейдна Windows-а без да искат … дали защото не са обърнали внимание на нотификейшъна, или защото Microsoft са се постарали да скрият бутона “не искам да ъпгрейдваш, ЕЙ” на трудно за намиране място … факт е, че на много хора им се е случвало да си пуснат компютъра и да бъдат посрещнати от надписа “Hello … this will only take a few minutes” “All your files will be just as you left them” …

Но дали е така?

Нека първо поговорим ЗАЩО от Microsoft искат да ни набутат Windows 10 толкова агресивно? Главно за реклама в новите им приложения. Магазинът на майкрософт, от който можете да си купувате аппове, филми и музика, както и програми като OneDrive, Office, Bing, които почти никой не ползва така или иначе, защото алтернативите са по-добри.

Така – Microsoft искат да ни продават нещата, пакетирани в Windows 10. И то по начин, който прилича на Malware. Какво имам в предвид като кажа MalWare? Ето тази картинка: на която пише Upgrade now и Upgrade tonight. 😀 Точно като malware – опцията за отказ е скрита в дълбините на това .еxe .. Някъде потайно. И дали е случайно?

Единственият начин да спрете автоматичния ъпгрейд, който вече е свалил 3.7Gb файлове на хард диска ви (тежко ви и горко ви ако сте със SSD) и само чака да не реагирате, или да забравите, е да цъкнете хикса горе в дясно. Което естествено го минимизира за няколко часа, или няколко дни – до следващото питане. 😀 Супер забавно!

Новият ъпгрейд прозорец, който беше пуснат през месец май, изглежда така. Хората се бяха научили да цъкат хикса горе в дясно и да си живеят неспокойно и нервничаво, защото не знаеш кога ще излезне това прозорче докато си в игра и или ще ти я минимизира, или ако го забравите – компютърът ви може да се рестартира сам директно в “новия” Windows.. Това ли е начина? 😀

И така според майкрософт като цъкнете новия хикс горе СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ че искате Windows 10 и .. хоп – ъпгрейдче. 😀 Реално тук начинът да го спрете е да се разровите малко и да намерите къде пише “click here to change upgrade schedule or cancel scheduled upgrade”.

Супер жалко …

Windows 10 ще е “безплатен” до 28ми юли.

Дано след това този тормоз да приключи.


Foxconn подменят 60 хиляди от работниците си с роботи
Foxconn 60 хиляди

Фокскон, които са главният доставчик на мобилните процесори на Apple и Samsung, наскоро разпуснаха 60 хиляди души от една от фабриките си в Китай. Гигантът за чипове ги заменя с роботи. Така компанията намаля работната си ръка от 110 хиляди на 50 хиляди работници, което сами можете да сметнете колко пари им спестява на година.

От компанията казват: “Прилагаме роботика и иновации в автоматизацията на технологичния процес, за да заменим работа, която е повтаряща се, или така наречено роботска.”

Дали това е началото на края?

От септември 2014-та, фабрики в Китай са инвестирали над 430 милиона долара в роботи и автоматизация на работата извършвана от тях, като с това целят да ги “премахнат”. Въщност – бившият изпълнителен директор на МакДоналдс наскоро е споменал, че с покачването на минималната заплата в Америка до 15 долара, МакДоналдс се замислят дали не е по-евтино да инвестират в роботска ръка, която да прави перфектни хамбургери, вместо да плащат на някой да ги прави не-ефикасно?

Според някои източници – 35% от текущата работна ръка може да бъде застрашена в близките 20 години ….
Колко хора ще изгубят работата си? … Предстои ни да разберем.


NVIDIA GTX 1070
NVIDIA GTX 1070

Май месец е доста напечен за NVIDIA … Официално излезна най-новата им и готина видеокарта – 1080. Впечатленията ни за нея можете да видите в старите ни видеа – от епизод 31 – напишете gplay nvidia в YouTube и ще ви излезне. 😉 Интересен факт за 1080тката е, че версията и в момента струва към 700 долара и вече е разпродадена! Дори и тук в България получих информация, че са се изкупили всички бройки, пуснати на пазара. ;D

Сега ще си поговорим за другата им видеокарта – NVIDIA 1070 – тя има всичките екстри и фунцкии на 1080тката като Simultanious Multi Projection, SinglePass Stereo, Multi Resolution Shading, сменяща се камера, скрийншоти в огроомна резолюция – 4.5 ГИГАпиксела .. , просто е съвсем малко по-слаба …

 • SMP – Позволява да се рендерват 16 различни гледни точки, което изчиства изкривяването на неща по екрана.
 • SinglePass Stereo – рендерва VR обекти само веднъж и после наглася камерата за двете очи, вместо да ги рендерва два пъти.
 • Multi Resolution Shading – картата се фокусира да ви даде максимално добра картина в центъра на екрана (където би трябвало да са ви очите по принцип), а не навсякъде, като така едновременно се вдига и FPS-то и качествтото на картината.

Спецификации на GTX 1070

CUDA ядра 1920
Core Clock 1506MHz
Boost Clock 1683MHz
VRAM 8GB GDDR5
TFLOP 6.5 трилиона
Memory Clock 8Gbps
Размер на шината 256-bit
Консумация 150W
Transistors 7.2 милиарда
Процес на изработка TSMC 16nm

Facebook и Microsoft ще работят заедно за поставянето на нов интернет кабел в Атлантическия океан
Micorosft Facebook MAREA

Причината за изграждането на трасето е за да може да се установяват “по-сигурни и по-надеждни връзки между клиентите на компаниите в Америка и Европа”, като целта им е да намалят забавянето (лага) на предването на информация от единия континент към другия и да подобрят качеството на услугите си.

 • 4100 мили файбър оптика
 • Може да прехвърля данни със скорост 160 терабита в секунда!
 • От Virginia Beach до Virginia в Билбао, Испания
 • Цена не се споменава…

Естествено, този кабел е собственост на Facebook и Microsoft, но компаниите планират да продават част от капацитета на кабела и на други компании ..

Межу другото Google вече са няколко стъпки напред, защото са изградили собствени си трасета от Америка до Япония, из Южна Америка и в части от Азия.


AMD показаха най-новата си видеокарта – RX 480
AMD Polaris RX 480

Името на новото бебенце на AMD е Radeon RX 480, но тя не е конкуренция на зверските видеокарти на NVIDIA – 1080 и 1070. Това е първата видеокарта, която AMD показват, която работи на новата им архитектура – Polaris.

Повече информация за новата видеокарта на AMD можете да видите в специалната статия за нея – ТУК!

Но все пак … ето и малко инфо:

 • Цена $199 долара – най-евтината мощна видеокарта
 • Фокус върху VR – безпроблемно се справя с HTC Vive и Oculus Rift и ще има достатъчно FPS !
 • Все още не знаем как са го постигнали – дали е по начина на NVIDIA (една камера с два различни ъгъла за двете очи) – или огромна мощ
 • Консумира едва 150W – елиминира проблеми с прегряване и шум
 • Спекулации – мощна колкото GTX 980, като 980 струва със 100-200 долара повече.
 • Няма проблеми на макс със 1080p и горе-долу 1440p 😉

Това бяха най-интересните tech новини за месец Май според stakimaN и NoThx!
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *