Други

Ghost in the Shell – бърз преглед на франчайза

10.04.2017

author:

Ghost in the Shell – бърз преглед на франчайза

Ghost in the Shell е цял франчайз, който през годините получава множество адаптации, всяка от които следва една и съща основа. Това е може би най-сложното и психологично sci-fi аниме, излизало до момента. Света на GITS представя възможно бъдеще, в което хората се обединяват с технологиите. Има множество технологични напредъци, основно в сферата на кибернетиката, биоинжинерството, биомеханиката, простетиката, роботиката и искуствения интелект. Тези напредъци позволяват на хората да се свързват директно с World Wide Web, компютрите и машините. Това умение е в основата на франчайза, като се повдига въпроса за възможните кибератаки на новите технологии и какво всъщност означава да си човек. GITS използва „духа“(ghost) като основна на всички психологични дилеми, които засяга.

Историята се развива около специалното поделение Public Security Section 9.  Section 9 разследва различни престъпление с обществен и национален интерес, които са свързани с кибертехнологиите. Поделението е под директното ръководство на Дайсуке Арамаки, а като полеви командир действа сайборга Мотоко Кусанаги(Major). Останалите в екипа са – бившия войник от специалните части Батоу, японския детектив Тогуса(който е с най-малко кибер-модификации), снайпериста Сайто, техническия експерт Ишикава, следователя Паз и експерта по експлозиви и кибер вируси Борма. В различните версии може и да се видят Тачихомите(или Учихоми, или Логикоми) – паякообразни съзнателни танкове, които помагат на екипа в техните мисии. През годините героите са претърпели множество визуални промени, както и промени в техните характери и техните предистории. Всички представи до момента са били интересни и интригуващи. Тъй като ще стане прекалено сложно ако правя съпоставки между различните представи, няма да правя такива.


Ще ви представя различните части от франчайза, който се състои от манги, аниме филми и серии, ови, графични новели, игри, пиеса и холивудски филм. Началото на франчайза започва с мангата от 1989 година и продължава да съществува до днешния ден.


На първо място е мангата на Масуме Шороу. Има общо три манги – Ghost in the Shell, Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface и Ghost in the Shell 1.5: Human-Error Processor. Мангата се отличава с множеството бойни сцени и множеството фуутнотове от автора, в които се обясняват всевъзможни неща – от това как функционират сайборгите до това защо дадена сцена е нарисувана по определен начин. Трябва да отбележа, че заглавието на мангата в Япония е Мобилна бронирана полиция, като създателя винаги е иска името да бъде Chost in the Shell, отдавайки почит на труда The Ghost in the Machine на Артур Коестер, от къде Широу черпи вдъхновение.


На следващо и най-важно място е филмът от 1995 година. Филмът Ghost in the Shell е абсолютен шедьовър в аниме индустрията. Режисиран от Мамору Оши и озвучен от Кенджи Кауай, филмът разказва историята от първата манга. В него Section 9 преследват хакера Кукловод(Puppet Master).  През 2008 година се появи преработена версия на филма – Ghost in the Shell 2.0, в който са преработени част от сцените, вкарвайки CGI.

Филмът е нещото от франчайза, което трябва задължително да гледате!


Продължението на филма е Ghost in the Shell : Innocence. Филмът отново е режисиран от Масуме Шороу. Излиза през 2004 година и съдържа множество дигитална анимация. Този път историята следва Батоу, който заедно с Тогуса разследва серия от убийста, извършени от женски секс роботи. В основата на всичко е корпоративна конспирация. Филмът е изпълнен с философски въпроси – буквално са използвани цитати, отнасящи се до екзистенциалния смисъл на живота. Със сигурност това е най-тежката серия от целия френчайз. Шансът да нямате представа какво се случва, за какво си говорят, или да ви стане скучно е много голям.


Франчайзът има две самостоятелни серийни адаптации.


Първата адаптация е Ghost in the Shell : Stand Alone Complex, която се състои от два сезона и ова серии. Сериите представят различни престъпления, които Сектор 9 разследва, представяйки ги като самостоятелни случаи, но свързани от първи поглед – именно какъвто е смисълът на заглавието. Епизодите имат основна история за всеки сезон – хакера Laughing Man за първия сезон и терористичния и бежанския проблем в 2nd GIG. Двата сезона имат OVA-и, които накратко преразказват случилото в сезона като добавят или махат сцени от епизодите. Като продължение на сериите се появява Ghost in the Shell Stand Alone Complex : Solid Stat Society, в който се разказва за опита на Сектор 9 да заловят хакера Кукловод, без участието на Мотоко.

Последната аниме инсталация във франчайза е Ghost in the Shell : Arise, състоящ се от четири ови, десет серийни епизода и един филм. Това е най-мразената от феновете версия. Arise разказва за формирането на Сектор 9, показвайки напълно различна история от разказаното в другите части. Причината да е толкова зле прието е, че анимето изглежда случващо се в днешния свят, като не съдържа типичните дълбоките размисли, типични за GITS. Лично мога да кажа, че Arise само по себе си е много приятно аниме, съдържащо прекрасни бойни сцени. Ако може да го гледате, като го извадите от франчайза и игнорирате другото.


На 31 март 2017 излезе игралния холивудски филм Ghost in the Shell. Ревю на филма ще може да намерите по-късно на нашия сайт.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *