Технологии

ASUS представи Dolby Vision Мониторите ProArt PQ22UC & ProArt PA32UCX

22.04.2019

author:

ASUS представи Dolby Vision Мониторите ProArt PQ22UC & ProArt PA32UCX

Тази седмица на на National Association of Broadcasters 2019 (NAB) изложението, ASUS обявиха, че са добавили support за Dolby Vision HDR към професионалните си монитори ProArt PQ22UC и ProArt PA32UCX. Екраните ще бъдат сред първите дисплеи в индустрията, които подкрепят тази технология.

Най-опростено казано – Dolby Vision е формат за създаване и доставяне на съдържание с висок динамичен диапазон, който поддържа широк цветови обхват с дълбочина на цветовете до 12 бита. Dolby Vision поддържа яркост от 0.0001 нита до 10,000 нита, но сегашният пулсарен референтен монитор на Dolby Vision за пост-продукцията има пиково ниво на яркост от 4000 нита. За да поддържат правилно формата, мониторите трябва да поддържат широка цветова гама (поне Rec. 2020), да имат много високо контрастно съотношение и яркост на равенство с модерните ултра-HD телевизори.

Тъй като е насочен към професионалистите в областта видео обработката (със специален акцент върху киноиндустрията), ProArt PQ22UC се базира на OLED панел, докато ProArt PA32UCX, който използва IPS панел с мини-LED подсветка с квантови точки. Поради тези модерни технологии и двата монитора предлагат широка цветова гама, както и високи контрасти. Междувременно, само последният има яркост от 1200 nits.

Добавянето на поддръжка на Dolby Vision към професионалните монитори ProArt PQ22UC и ProArt PA32UCX на ASUS естествено ще бъде добре дошло за професионалисти и потребители, които се нуждаят от този HDR формат за своята работа или забавление. Междувременно остава да видим кога ASUS и други производители на дисплеи ще започнат да имплементират тази технология на своите потребителски монитори, които не струват няколко хиляди щатски долара.

Източник: anandtech.com

Благодарим на Тодор Колев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *