Технологии

Цените на паметите ще продължават да се качват заради, търговската война между Япония и Южна Корея

19.07.2019

author:

Цените на паметите ще продължават да се качват заради, търговската война между Япония и Южна Корея

Сегашните отношения между Япония и Южна Корея се влошиха, защото Южнокорейският съд постанови, че Нипон Стийл, която е използвaла принудителен корейски труд по време на Втората световна война, дължи на оцелелите корейци по 89,000$ на всеки в репарации.

Японците са се противопоставили на това решение, защото всички репарации са били изплатени в споразумение от 1965 г., в което двете страни възобновяват мирни дипломатически отношения.

По-рано тази година японският премиер Шиндзо Абе заплаши, че неуспехът да се отмени решението ще доведе до отмъщение от Япония чрез икономически средства. В ответния удар от Япония са лимитирали износа на няколко важни химикали, използвани в производството на процесори и полупроводникови устройства, от които Южна Корея има най-голяма нужда.

Южна Корея е дом на двата най-големи производители на памет в света – Samsung и SK Hynix. Заедно двете произвеждат около 75% от световните доставки на DRAM и 40% от общия капацитет на NAND памети.

Samsung и SK Hynix, в голяма степен, разчитат на Япония за вноса на някои от по-важните химикали нужни за направата на чиповете. Накратко, Южна Корея внася 92% от своите фоторезисти от Япония и малко по-малко от половината от нужния водороден флуорид също се доставя от там.

Водородният флуорид, който се използва е токсичен и труден за складиране и фоторезистите бързо се разграждат с времето, което прави невъзможно складирането на по-голям инвентар от тях.

Цените на паметите са се покачили за първи път тази година и то не с малко, настоящите нива са нараснали с 15% през последните две седмици. Анализаторите все повече започват да издават предупреждения за потенциални повишения на цените на DRAM и NAND през годината, откакто двете страни са сигнализирали, че скоро няма да бъде постигнато споразумение.

Източник: wccftech.com

Благодарим на Kikoncho за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *