Технологии

Intel, AMD и други доставчици в САЩ очакват загуби заради забраната на Huawei в страната

21.05.2019

author:

Intel, AMD и други доставчици в САЩ очакват загуби заради забраната на Huawei в страната

Финансовата компания Goldman Sachs е съставила списък на американските доставчици, които предоставят компоненти или услуги на Huawei, китайската компания, която наскоро бе вкарана в черния списък за търговия със САЩ. Това най-вероятно ще се отрази на печалбите на много от доставчиците и, сред които са Intel и AMD.

Наскоро правителството на САЩ постави Huawei в черен списък, което означава, че всички американски фирми трябва да прекратят всякакво сътрудничество с китайската компания. Разбира се, това би трябвало да наруши бизнеса на Huawei по всякакъв начин, тъй като китайската фирма ще загуби доставчици в продуктовата си гама. Забраната обаче ще повлияе на двете страни, тъй като освен загуби за Huawei, това означава и загуба на приходите за американските доставчици.

Според доклада на Goldman Sachs, някои от компаниите, които ще загубят най-много приходи, са Broadcom, Qualcomm, Micron и Intel. Въпреки че някои губят повече приходи от други, експозицията им може да бъде по-ниска. Например Intel се очаква да загуби около 85 милиона долара приходи, докато AMD ще загуби около $ 39 милиона. Загубата обаче представлява само 1% от приходите на Intel и 2% от приходите на AMD.


Защо САЩ наложи забрана върху Huawei?

През изминалата година правителството на САЩ увеличи критиките си срещу Huawei и други китайски компании, като ги нарича ненадеждни и ги обвини в шпионаж за китайското правителство. Но това разбира се е малка част от търговската война между САЩ и Китай.Тази вражда вече доведе до някои последици, като например няколко компании, които са преместили половината от продукцията си извън Китай в други азиатски страни.

Източник: tomshardware.com

Благодарим на Тодор Колев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *