Технологии

Intel най-накрая пускат своята 10та генерация Ice Lake процесори

05.08.2019

author:

Intel най-накрая пускат своята 10та генерация Ice Lake процесори

Три години по-късно, от първоначално предвиденото, Intel най-накрая стартира своите 10 nm-ови процесори. Това ще бъдат и първите от 10-та генерация Core процесори, които ще внесат  промени в процесорната архитектура на Intel. Има малка уловка обаче,  и тя е че тези първоначални чипове ще бъдат само за мобилни продукти.

Може би това ще се промени през следващата година, но за сега е потвърдено, че ще има още една серия с 14nm (+++ десктоп части с кодово наименование Comet Lake, точно заради това има голям шанс Ice Lake да бъде единствено за лаптопи. И по-конкретно, Ice Lake в момента стартира само в 4-ядрени и 2-ядрени варианти, предназначени за ултра тънки лаптопи, които Intel класифицира като U-серия и Y-серия.

Ето пълния списък на 11-те Ice Lake модела:


Нека набързо обясним какво означават номерата на моделите. Има шест модела с по-висока мощност – U-серията и пет части от серия Y. Понастоящем всички Y-серии процесори имат нула в четвъртата цифра, докато U-серията имат пет или осем – като последният е единственият модел с мощност от 28W. Първите две цифри са, разбира се, 10, за процесори от 10 Gen, а третата цифра е въз основа на семейство на процесора – нула за i3, три за i5 и шест за i7 (защото използването на 3/5/7 беше твърде объркващо или нещо подобно) , И накрая, петият символ е G (вероятно за графика), а последното число представлява графичната конфигурация. Моделите G7 имат пълната конфигурация на 64 ЕС, G4 имат 48 ЕС, а G1 имат 32 ЕС. Моделите G4 и G7 също имат марка Intel Iris Plus Graphics.

Intel не разкриха цените на новите чипове. Разбира се, нито една от тези цени наистина няма значение, тъй като ще можете да ги купувате само цели лаптопи а не отделните процесори. Дори „предложените“ цени са в основата си безсмислени, тъй като неща като количеството RAM и SSD съхранение, дисплей и други характеристики са все фактори за крайната цена.

Източник: Pcgamer.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *