Технологии

Intel планират да пуснат чипове с 7nm-ова микроархитектура до 2021-ва година

18.07.2019

author:

Intel планират да пуснат чипове с 7nm-ова микроархитектура до 2021-ва година

Intel закъсняха с пускането на своите 10-нанометрови процесори в масови количества.

Боб Суон публично се яви на конференцията Brainstorm Tech на Fortune в Аспен, Колорадо, във вторник и обясни на присъстващата аудитория, че Intel са поставили летвата прекалено високо за себе си в преследването на 10nm. По-конкретно, той посочи прекомерно “агресивната цел” на Intel, че ще продължат да подобряват плътността на транзистора от 2.7х над 14 nm.

“В момент, когато това става все по-трудно и по-трудно, ние си поставяме по-агресивна цел. Която просто ни отнема повече време”, каза Суон.

Това е свързано със закона на Мур, който от десетилетия ръководи целите на Intel за проектиране на процесори. Наречен на името на съоснователя на Intel и бившия главен изпълнителен директор Гордън Мур, законът на Мур отбелязва, че плътността на транзисторите в компютърните чипове се удвоява на всеки две години.

Излишно е да казваме, че закъсненията на 10nm-овите чипове , принудиха Intel да изостанат доста с това удвояване на плътността на транзисторите. Мнозина обявиха закона на Мур за мъртъв, но що се отнася до Суон, той твърди обратното – просто е трябвало да се подложи на неочаквана операция.

“Кратката история е, че си взехме поука , ще пуснем нашия 10nm възел през тази година. 7nm ще излезе след две години и ще бъде с 2.0X мащабиране, така ще се върнем обратно към историческата крива на Мур”, добави Суон.

Източник: pcgamer.com

Благодарим на Kikoncho за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *