Други

Жените в света на гейминга

08.03.2019

author:

Жените в света на гейминга

Гейминг индустрията е най-бързо развиващата се форма на забавление. В световен аспект този отрасъл изкарва милиарди долари приходи. Макар и налагаща се от седемдесетте години на миналия век, тази индустрия все още се счита повече мъжка територия. Разбира се, това не е вярно, при положение, че почти половината от геймърите да са жени. С оглед наближаването на деня на жената, решихме да ви запознаем с някой по-интересни представители на по-нежния пол, които са оставили и продължават да оставят следа в света на гейминга.


Роберта Уилямс – иноватор в гейминга

Роберта Уилямс е не просто иноватор – тя е пионер и визионер в създаването на приключенския жанр в гейминга. Тя е най-известна с това, че е съосновател на Sierra Online и за създаването на игрите King’s Quest (1984–1998) и Phantasmagoria (1995).
За тези от вас, които не са запознати първите приключенски игри са били текстови, интерактивни истории, в които може да изберете своето приключение. Нещо като книгите-игри. Заедно с мъжът си Роберта е създала Mystery House – игра, в която затворен в една къща трябва да разгадаеш кой е убиеца преди той да успее да убие теб и всичките ти приятели. Нещо, което отличава играта от другите на времето са визуализациите в играта и графиката. Играта е самостоятелно публикувана от Роберта и мъжа й и е рекламирана в списание, имайки 10 000 продажби, което за времето си е било рекорд. С оглед успеха двамата са основали собствено студио – Sierra On-line(първоначално кръстено On-line Systems).
През 1983 Роберта е започнала работа по проекта King’s Quest, който начислява общо осем игри. През своята кариера Уилямс е работила като дизайнер в над 20 заглавия, а студиото е едно от успешните през 80-те и 90-те.
Освен това, Роберта е кредитирана като един от първите хора, които решават да направят главния герой в играта жена.


ToSsGirL – легенда в StarCraft

Seo “ToSsGirL” Ji Soo е пенсиониран StarCraft прогеймър, която е играла Terran за STX SouL. Тя и сестра й са започнали да играят играта благодарение на баща си, който през 1999-та година им я е показал. На 16 е решила да стане прогеймър. Когато го е съобщила на баща си той е казал, че си мечтае никога да не я запознавал с нея. Притесненията са му се оказали основателни след като тя е започнала да бяга от вкъщи, за да ходи на турнири. Смята се, че тя е била единствената жена прогеймър до обявяването на пенсиониране си(Scarlett изгрява някъде тогава). Тя никога не е губила женска лига, в която е участвала.


Ейми Хенниг – магията да разказваш в игрите

Хенниг започва да работи като артист по Atari 7800/Lynx играта Electrocop. През 80-те работи в Electronic Arts като аниматор и артист по игри като Bard’s Tale 4 и Desert Strike. Работи като главен дизайнер по играта Michael Jordan: Chaos In the Windy City – да, през 90-те Майкъл Джордан беше навсякъде. Малко по-късно Хенниг се мести в Crystal Dynamics. Там започва работа по играта Blood Omen: Legacy of Kain, игра която има страхотен успех. Основна роля обаче има с продължението на играта, където работи като писател, продуцент и директор. Това е Legacy of Kain: Soul Reaver, която обръща внимание на Raziel, лейтананта на Kain, който е предаден и прероден, за да търси отмъщение. Благодарение на успеха на поредицата Хенниг работи като писател и директор по Soul Reaver 2 (2001) и Legacy of Kain: Defiance (2003).
Впоследствие отива да работи в Naughty Dog. Най-впечатляваща е работата й по игрите Uncharted за PlayStation 3. Реално Хенниг е измислила реалистичния приключенец Дрейк. Благодарение на нея героя е заобиколен от множество други интересни персонажи, които да движат историята. Тя работи по първите три игри от поредицата.
През 2014 е напуснала Naughty Dog, като в момента е основала малко студио, което работи по игри за виртуална реалност.


Робин Хюник

Робин Хюник е дизайнер и продуцент на игри, професор по гейм дизайн в UC Santa Cruz и съосновател на студиото Funomena. Нейната кариера започва в Electronic Arts, където работи по множество игри, включително като главен дизайнер по MySims и Boom Blox. След като напуска EA започва да работи в thatgamecompany, където работи като продуцент по Journey – може би една от най-красивите игри за PlayStation 3. След това работи в Tiny Speck по създаването на MMORPG-то Glitch.
Малко преди излизането на Glitch тя напуска компанията и основава своя – Funomena. Студиото има общо четири игри. Най-известната е Luna – адски мила игра, която изглежда като рисувана книжка.


Ким Суифт

Kim Swift е видео гейм дизайер, най-известна за работата си във Valve. Завършила DigiPen, Kim Swift и група от нейните колеги са създали Narbacular Drop, портално базира игра. Играта по-късно е представена на Valve, където Gabe Newell лично предложил да наеме екипа, за да създадат Portal. Ким е ръководителят на екипа и дизайнер на нива.
Суифт е работила по други проекти на Valve. Такива са Left 4 Dead и неговото продължение, Left 4 Dead 2.
Пред 2009 година напуска Valve и започва работа в Airtight Games. Там, заедно с Square Enix, е водила екипа по създаване на Quantum Conundrum. След това е работила като старши дизайнер по необявен проект на Amazon. От януари 2017 работи в Electronic Arts в дъщерното студио Motive, където е работила по Star Wars Battlefront II.


Sue ‘Smix’ Lee

Сю Лий е една от най-известните водещи на еспорт сцената. Тя е хост и преводач на живо на събития като DreamHack, освен това работи в Twitch като partnerships merchandise associate.
Лий е известна с псевдонима Smix. Нейната голяма страст е StarCraft, с която игра започва нейната кариера. През 2009 година започва да превежда интервюта от корейски на английски във форума на Team Liquid. Именно благодарение на препоръка от един от администраторите на форума Smix е поканена да превежда за IPL 3. Постепенно започва да бъде хост на събития.
Постепенно Лий започва да се отдръпва от сцената на StarCraft и да навлиза в тази на CS:GO. Тя работи като интервюиращ и хост на множество събития, като последно миналата седмица беше хост на StarCraft сцената на IEM Katowice.


Благодарим на Nil за страхотната класация.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *