Технологии

Проблем с имената на новите AMD Navi видеокарти

27.05.2019

author:

Проблем с имената на новите AMD Navi видеокарти

От само себе си се разбира, че брандингът е също толкова важен, колкото и самият продукт. В историята на AMD няма последователност, когато става въпрос за брандиране на графичните им карти. През последните 10 години графичните карти на AMD са преминали през различни схеми за наименуване – Radeon HD, Radeon R5 / R7 / R9, Radeon RX и наскоро Radeon VII. Ако информационните течовете са правилни, производителят може отново да направи промяна с Navi видеокартите.

Естествено, от Nvidia се чувстват заплашени, когато се появиха слухове, че AMD може да използва марката RX 30 за своите нови видеокарти, като RX 3080, RX 3070 и RX 3060. На първо място, Navi определено би засенчил Nvidia Turing графичните карти, които понастоящем се продават под серията RTX 20. Нормалната логика казва, че колкото по-голям е номерът на модела, толкова е по-добър. Един не информиран клиент би си помислил, че RX 3060 е по-бърза от RTX 2060, въпреки че знаем, че това не винаги е така. Освен това ако AMD се сдобие с 30-та серия, това ще попречи на Nvidia да я използва за наследниците на Turing.

Със запазването на търговски марки 3080, 4080 и 5080 в графичния свят, Nvidia се надява да обезкуражи AMD от използването на 30-та серия за Navi, като същевременно гарантира бъдещето си за поне още две поколения графични карти. Важно е обаче да се подчертае, че петицията на Nvidia в момента се преразглежда, което означава, че Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз може да не се произнесе в полза на зелените.

Председателят и главен изпълнителен директор на AMD д-р Лиза Су потвърди, че Navi ще бъдат пуснати през третото тримесечие на годината.

Източник: tomshardware.com

Благодарим на Тодор Колев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *