Технологии

AMD обясниха защо температури от 110 градуса са в нормата за RX 5700

15.08.2019

author:

AMD обясниха защо температури от 110 градуса са в нормата за RX 5700

След излизането на AMD Radeon RX 5700 и Radeon RX 5700 XT, различни тестове показаха, че техните температури достигат максимални стойности над 100 градуса по Целзий при високо натоварване.

AMD направиха публикация в своя блог вчера, за да обяснат защо тези високи температури са “в спецификациите” и как подходът на RX 5700 към термичния мениджмънт трябва да помогне на ентусиастите да получат най-голямата производителност от своите карти.

AMD заяви, че преди са използвали  “един единствен сензор, който е поставен в близост до термичния диод”, за да измери основната температура на GPU-то. Това се променя с излизането на AMD Radeon VII през февруари. Графичната карта има “подобрен термичен мониторинг”, според AMD, и поставя основата на “широката мрежа от термични сензори, разпределени в целия графичен процесор” на RX 5700. ” Където преди е имало само един сензор, сега има много.”

Компанията заяви, че предишните й графични процесори „често са оставяли значително термално предимство “, като коригират работата си въз основа на едно измерване. Тези допълнителни сензори трябва да помогнат на графичните карти RX 5700 да балансират работните температури и производителността.

Разработката на многобройни термични сензори ще става все по-важна, тъй като компаниите разчитат на все по-малки производствени процеси. Тези по-малки възли водят до по-голяма термична плътност, което от своя страна прави горещите точки по-често срещани. Производителността на средната температура на матрицата, подобно на AMD, преди да представи Radeon VII и RX 5700, принуждаваше графичните процесори да пропилеят потенциала си.


AMD обясниха следното: 

„Вместо да настроят консервативна, в най-лошия случай “температура на дроселиране за цялата матрица, графичните процесори Radeon RX 5700 серия ще продължат да вдигат опортюнистично и агресивно своите скорости, докато някой от многото налични сензори не достигне температурата на „ гореща точка “или„ свръзка “. от 110 градуса по Целзий. Работата при температура до 110 градуса по време на игра се очаква и е в рамките на спецификациите на картите. Това дава възможност на графичните процесори Radeon RX 5700 да предлагат много по-висока производителност и boost clock-ове, като същевременно поддържа целите за акустичност и надеждност. “

Източник: tomshardware.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *