Технологии

Apple с отговор към ЕС относно идеята за един стандарт зарядни устройства

04.02.2020

author:

Apple с отговор към ЕС относно идеята за един стандарт зарядни устройства

Призивът на Европейския съюз за общо зарядно устройство предхожда въвеждането на USB-C конектор, който сега се използва в почти всички смартфони с Android, Apple компютри и най-новия iPad Pro. ЕС получи подписан Меморандум през 2009 г. за разбирателство между четири компании, включващи Apple, Samsung, Huawei и Nokia, които да работят за постигане на общ стандарт за зареждане до 2011 г. Това никога не се е получило и сега ЕС иска да работи върху законодателството за налагане на тази промяна.


Apple обаче, разбираемо, е против това законодателство, тъй като вярва, че то ще попречи на  иновациите. Според Reuters, изявлението на Apple гласи:

„Ние вярваме, че регулацията, която налага съответствие на типа конектор, вграден във всички смартфони, затруднява иновациите, а не ги насърчава и би навредила на потребителите в Европа и икономиката като цяло.“

„Надяваме се, че Европейската комисия ще продължи да търси решение, което не ограничава възможностите на индустрията за иновации“,


Apple дори поръча проучване на Copenhagen Economics, в което се казва, че преминаването към общо зарядно устройство ще струва най-малко 1,5 милиарда евро, което е далеч над оскъдните 13 милиона, които биха могли да спестят за ползи за околната среда.

Друг начин да се разгледа тази ситуация е, че едно общо зарядно устройство може да задържи цялата индустрия. Дълго време телефоните и устройствата с Android бяха залепени с (някои все още са) MicroUSB, който беше не само остарял, но и бавен. Ако обикновено зарядно устройство като това стане норма, би било трудно да се изтласка цялата индустрия напред с най-новите иновации поради законодателство, което би забавило всички.

От гледна точка на потребителя обаче би било чудесно Apple да премести по някакъв начин всички Айфони на USB-C, а не да се придържа към Lightning. Почти цялата индустрия на смартфони с Android се насочи към стандарта USB-C, докато Apple е единствената голяма компания, която все още разчита на собствения си стандарт за смартфони. Въпреки че  Ябълката беше една от първите компании, които въведоха USB-C на компютри, започвайки с MacBook през 2015 г., бавното му преминаване към USB-C се оказа разочароващо. Единственото мобилно устройство на Apple, което се доставя с USB-C конектор, е iPad Pro, който беше пуснат на пазара през 2018 г. Компанията все още използва конектора Lightning за всички модели iPhone, iPod Touch и AirPods.

източник: wccftech.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *