Технологии

Intel обявиха своята 10-та генерация Comet Lake-S процесори

04.05.2020

author:

Intel обявиха своята 10-та генерация Comet Lake-S процесори

(Credit: Intel Corporation)

Преди няколко дена от Intel официално обявиха своята така очаквана 10-та серия с кодово име Comet Lake-s, като начело на новите чипове ще бъде флагманският процесор i9-10900K. Новото в тази генерация е, че наблюдаваме завръщане на hyperthreading-a, който липсваше при последните няколко такива. Поради технически проблем, цялата серия от i3 до i9 ще може да се наслади на повече логически нишки, поради тази функционалност и също така на single core бууст честоти, които достигат до невероятните 5.3 GHz.

Също така, новите процесори идват и с нов LGA 1200 чипсет, което означава, че чиповете не са съвместими с дъна от последната генерация и ще трябва да си закупите от новата 400-тна серия дънни платки, които съдържат този нов чипсет. 

Подобно на деветата генерация (Coffee lake-S), Comet Lake-S и предстоящото поколение Rocket Lake-S са базирани на 14nm-овия работен процес на Intel и са базирани на основата микроархитектурата Skylake, но в усъвършенстван вариант.

(Credit: Intel Corporation)

Comet Lake-S, обаче, прави нещо ново, като представя първия 10-ядрен процесор от Intel, в лицето на i9-10900K, който съдържа 10 физически ядра и 20 логически. Едно ядро от този флагмански процесор може да достигне до 5.3 GHz. За всички ядра честотата достига някъде до  4,9 GHz, което все още не е потвърдено. Също така имаме Core i7-10700K с осем ядра и шестнадесет нишки, който може да достигне честота от 5,1 GHz . В тази генерация има и отключен Core i5-10600K с  шест ядра и дванадесет нишки, които могат да работят на честота от 4.8 GHz.

Пълен списък на новите процесори може да видите тук:


Z490 и възможността за PCi-e 4.0

Докато новите дънни платки Z490, технически могат да се справят с PCI Express 4.0, реалността е, че Comet lake-S е съвместим само с PCI Express 3.0 . Z490 обаче ще поддържа и следващата серия, Rocket Lake-S, и тези процесори вече ще се насочат към PCI Express 4.0.

Тази информация е непотвърдена, но Comet Lake-S всъщност е проектиран да поддържа PCI Express 4.0, но фабричен проблем не позволява PCIe 4.0 да се използва, така че вместо това, платформата ще поддържа PCI-E 3.0.

Intel, също така, споделиха информация за спецификациите на трите потребителски чипсета: Z490, H470 и B460. На по-късна дата ще излезе и по-евтин чипсет H410. Z490, до голяма степен прилича на своя предшественик по отношение на своя набор от функции.

След няколко седмици, когато процесорите станат по-достъпни може да очаквате подробна информация за тях.

източник:guru3d.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *