Технологии

Intel официално пускат новата 10та генерация “Comet Lake H” мобилни процесори

08.04.2020

author:

Intel официално пускат новата 10та генерация “Comet Lake H” мобилни процесори

Intel официално пуснаха своето ново 10-то поколение мобилни процесори с името “Comet Lake H” и също така успяха да разработят първият мобилен процесор, който достига до 5GHZ. 

С конкуренцията от AMD Renoir, които имат предимство в IPC, Intel са решили да се възползват от своя добре отработен 14 nm 
(++++?) процес , за да осигурят безпрецедентни увеличения в честотите на своите процесори. Компанията, също така, обясни решението си да се съсредоточи върху високите честоти, чрез презентация по време на официалния старт.

Основната причина за фокуса върху високите честоти на процесорите може да се обясни и с факта, че 10nm-овия процес изостава и все още не е готов за чипове с висока производителност. Всъщност, компанията намекна, че 10 nm няма да е най-добрият им процес и вероятно ще ускори преминаването си до 7 nm. Въпреки това, Intel Comet Lake H е отлично семейство на процесори по отношение на производителността им за игри и в зависимост от цената им би било възможно Intel да запазят пазарния си дял в тази сфера.

Серията “H” на Intel се използва за мощни лаптопи (за разлика от серията “U”, която се използва в ултрабуци и лаптопи с ниско захранване). TDP-то на всички тези чипове е 45W и като се има предвид, че тактовите честоти достигат до 5.0 GHz, те могат да се смятат за нещо между десктоп процесор и напълно мобилен такъв. 

Intel Core i9-109800HK е флагманският процесор на тази генерация. Той ще има базова честота от 2.4GHz и бууст, който е два пъти по-голяма честота и стига чак до 5.3GHz. Това е възможно чрез въвеждането на Turbo Boost Max 3.0. Core i9-ката е 8 ядрена и ще бъде напълно отключена за овърклок. Всички останали части ще имат заключен множител (с изключение на Core i7-10850H, който е частично отключен). Поддръжката на паметта е разширена до DDR4 2933 MHz (без овърклок на IMC), като е добавена и поддръжка за Optane Memory.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *