Технологии

Графичните карти на NVIDIA и AMD отново поскъпват

31.08.2021

author:

Графичните карти на NVIDIA и AMD отново поскъпват

3DCenter публикуваха нов доклад за пазара на графични карти, базиран на цените на най -популярните немски търговци на дребно. Според последния доклад, след месец на застой цените отново се покачват, което разбива очакванията на потребителите да купуват графични карти на препоръчителните цени на дребно.

Още през май цените на графичните процесори са видели огромен спад, предизвиквайки надежда сред ентусиастите на графичните процесори и геймърите, които се мъчеха да намерят графични карти на разумни цени, да не говорим за намирането на такава на склад. Тази ситуация оттогава се е променила положително, като картите стават широко достъпни, с изключение на това, че цената им не се доближава до MSRP-то им.

Последният пазарен анализ показва възходяща тенденция както за AMD, така и за NVIDIA. Картите на AMD наблюдават увеличение на цените с 3-4% всеки месец от началото на юли, докато графичните процесори на NVIDIA се възстановиха, след като достигнаха рекордно ниското си ниво от средата на февруари. На 29 август потребителите в Германия трябваше да плащат средно 165% от MSRP за AMD Radeon RX 6000, докато хората, които са хвърлили око към графичните процесори NVIDIA, трябваше да плащат средно 159%.

Както бе отбелязано от 3DCenter, средната каталожна цена, показана на диаграмата, не отчита нови версии на графични процесори като RTX 3080 Ti, RTX 3070 Ti и RX 6600 XT. Тези карти бяха пуснати на сравнително по-висок MSRP в сравнение с вече наличните модели, които изкривиха графиката, като показаха по-ниски стойности. Това не е непременно добра интерпретация на настоящата ситуация на пазара.

Последната информация за спадане на предлагането на графични процесори от среден клас заедно с непрекъснато увеличаващите се цени не предсказват оптимистично бъдеще за предстоящия анализ, който вероятно ще бъде пуснат през следващите 2 седмици.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *