Технологии

GeForce RTX 40 с графични процесори NVIDIA Lovelace ще използва TSMC N5 архитектура

31.08.2021

author:

GeForce RTX 40 с графични процесори NVIDIA Lovelace ще използва TSMC N5 архитектура

Kopite7kimi е лийкър, който правилно бе предвидил почти целия състав на NVIDIA Ampere много месеци преди излизането на серията. Естествено, всяка дума, която потребителят споделя в Twitter, се анализира щателно. Същото важи и за последната му информация спрямо NVIDIA.

Потребителят отново потвърждава слуховете от юли, когато Greymon55 (друг известен лийкър, макар и по-известен със съдържание за AMD) разкри, че NVIDIA планира да използва технология TSMC N5 за своята архитектура от следващо поколение, известна като Ada Lovelace. Сега и двамата лийкъри са съгласни, че NVIDIA Lovelace ще използва TSMC, а не Samsung.

Същият информатор разкри, че графичните процесори на Lovelace всъщност ще пристигнат малко по-рано от очакваното, въпреки че не са посочени дати, но се говори, че ще бъде пусната до края на следващата година. NVIDIA може да иска да запази 2-годишния си ритъм на нови графични процесори за игри, което се пада около септември 2022 г.

За разлика от AMD, NVIDIA не планира да използва многочипов модул/чиплет дизайн за предстоящата си серия. Вместо това, NVIDIA ще запази Lovelace монолитен, поне водещият графичен процесор, известен като AD102. Досега нямаше много информация за други графични процесори на Lovelace като AD104 или AD106.

Слуховите спецификации на графичния процесор NVIDIA AD102 го оборудват с 18432 ядра CUDA и производителност почти два пъти по -висока от GA102. AD102 ще бъде с голяма матрица от 600 мм², консумираща 400-450 W, използвайки по-малък и по-ефективен възел.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *