Технологии

Недостигът на чипове ще бъде до края на тази година според CEO-то на AMD

09.07.2021

author:

Недостигът на чипове ще бъде до края на тази година според CEO-то на AMD

Недостигът на чипове ще продължи до края на годината, но предлагането трябва да се подобрява всяко тримесечие. Изпълнителният директор на AMD д-р Лиза Су изрази идеите си за това и надеждите и за следващите месеци изглеждат по-положителни.

Наличността на компоненти от висок клас като Ryzen 9 5900X / 5950X остава доста слаба, тъй като Ryzen 5 и Ryzen 7 са на цена по голяма от своето  MSRP (препоръчителна цена). В сравнение със своите Zen 3 противници, процесорите от 11-то поколение на Intel от Rocket Lake са значително по-евтини, най-вече защото бизнесът произвежда свои собствени чипове. Ситуацията на пазара за графични карти също е доста ужасна, но цената със сигурност започна да се доближава до препоръчителната.

Според д-р Су ситуацията ще варира от сегмент на сегмент, но се очаква дефицитът на компонентите да продължи до края на годината. Що се отнася до 2021 г., това ще зависи от търсенето на пазара и от това колко ще се подобри производственият капацитет през следващите месеци. Както видяхме през последните седмици, доставката и цените на процесори и видеокарти започна да се нормализира.

AMD работи усилено за увеличаване на производствения капацитет и очаква търсенето да бъде удовлетворено до края на годината. През следващите месеци се очаква графичната карта Radeon RX 6000 (6700 XT),  последвана от Ryzen 9, да увеличат своите бройки значително.

източник:guru3d.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *