Технологии

Цените на видеокартите в Германия са най-ниските от февруари месец насам

06.07.2021

author:

Цените на видеокартите в Германия са най-ниските от февруари месец насам

Според доклад на 3DCenter, графичните процесори NVIDIA Ampere и AMD RDNA2 вече са достигнали ценово ниво от февруари.

Докладът се базира на германския пазар, който обикновено е  от към по-високата страна на ценовия спектър. Това обаче е най-последователният доклад за текущото състояние на пазара. Данните се събират от 10 немски магазина и след това се сравняват от месец на месец, за да се генерира отчет.

В сегашното си състояние графичните процесори са с 53% по-скъпи, отколкото би трябвало да бъдат (спрямо предложеното MSRP от Nvidia и AMD). Макар това да звучи стряскащо, всъщност това е най-ниската цена от февруари месец насам.

По-важното обаче е, че вече са налични нови запаси от RTX 3060 Ti и серията Radeon RX 6800, което не беше така дълго време. Връщането към нормалното ценообразуване все още може да отнеме много седмици, тъй като търговците на дребно и дистрибуторите няма да са склонни да коригират цените, за да ограничат загубите си при увеличените маржове.

Също така си струва да проверим ценовите тенденции и при PCPartPicker.

За съжаление, толкова рязък спад на цените не се наблюдава при по-големите търговци, които си сътрудничат с уебсайта (BestBuy / Newegg / Amazon и др.). За разлика от доклада на 3DCenter, PCP комбинира данни от сайтове, които предлагат партньорски връзки. Той обаче отчита всички съществуващи промоции, като купони, отстъпки и намалени разходи за доставка. Следващите диаграми показват съответно ценообразуване на RTX 3060 и RX 6800 XT.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *