Технологии

Intel смятат да разширят своите производствени възможности чрез закупуването на GlobalFoundries

16.07.2021

author:

Intel смятат да разширят своите производствени възможности чрез закупуването на GlobalFoundries

Появиха се нови слухове, че Intel разширява производствените си възможности чрез закупуване на американската леярна GlobalFoundaries.

Според Wall Street Journal (WSJ), Intel в момента преговаря за най-голямото си придобиване досега. За около 30 милиарда щатски долара Intel иска да купи GlobalFoundaries, една от най-големите компании в света за полупроводници. Тази компания е отговорна за цели 7% от световния леярски пазар по приходи и в момента произвежда чипове за много компании като AMD, Qualcomm и NVIDIA.

Откакто Пат Гелсингер зае мястото на изпълнителния директор на Intel през февруари, компанията бързо започна да променя стратегията си за производство на чипове. Новият изпълнителен директор обяви две нови фабрики на стойност близо 20 милиарда щатски долара, които ще бъдат построени в Аризона (САЩ). Тази инициатива е част от новата стратегия на Intel IDM 2.0 (интегрирано производство на устройства на Intel).

Сделката може да оцени GlobalFoundries на около 30 милиарда долара, казаха хората. Не е гарантирано, че ще има такава оферта и GlobalFoundries може да продължи с планирано първоначално публично предлагане. GlobalFoundries е собственост на Mubadala Investment Co., инвестиционно звено на правителството на Абу Даби, но със седалище в САЩ.

  • Кара Ломбардо и Дана Чимилука, Wall Street Journal

Наскоро GlobalFoundaries взе решение да преустанови производството на 7nm-oв възел, позовавайки се на непосилни разходи, необходими за прехода към по-сложния възел. Компанията обаче отвори възможността за възобновяване на 7nm работа в бъдеще. Леярницата разполага с 10 фабрики, разположени в САЩ, Сингапур и Германия.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *