Технологии

Intel Arrow, Lunar и Nova Lake се появиха в лийк като наследници на Meteor Lake

04.08.2021

author:

Intel Arrow, Lunar и Nova Lake се появиха в лийк като наследници на Meteor Lake

Списък на предстоящите настолни серии на Intel е бил публикуван в Reddit, който в крайна сметка е бил и изтрит.

Списъкът е копиран от член на форума на Anandtech „Curmudgeon666“, който засега е единственият източник на тази информация. Няма начин да се потвърди автентичността й, тъй като всички данни са свързани с неиздадени продукти, някои от които никога не са споменавани преди при лийкове. Човека публикувал поста се твърди, че е използвал псевдоним на популярен технологичен YouTuber „Moore’s Law is Dead“, който пък потвърди пред VideoCardz, че не е направил публикацията, нито е публикувал нещо подобно в Reddit. Въпреки това поне част от тази информация изглежда съвпада с това, което ютюбърът вече е споделил в канала си, вероятно защото това е просто преработена информация.

Въпреки естеството на този лийк, може би си струва да го споделим, за всеки случай, той всъщност предоставя нова информация. В крайна сметка няма вероятност Intel да потвърди някое от тези кодови имена скоро, просто защото те се отнасят до продукти, които се очакват поне в края на 2023 г.

Предполага се, че Arrow Lake и Lunar Lake използват високопроизводителни „големи“ ядра на Lion Cove и високоефективни „малки“ ядра на Skymont. Според изтичането, Arrow Lake отново ще удвои броя на малките ядра в сравнение с Raptor Lake, за който вече се говори, че предлага удвоен брой ядра над Alder Lake. Това означава, че Arrow Lake ще включва 8 големи ядра и 32 малки ядра.

Intel Lunar Lake, която вече се появи при няколко лийка, ще използва TSMC 3nm възел, но не се споменава дали това се отнася изключително за изчислителната плочка или за целия чип. В края на краищата, Meteor Lake ще бъде първият правилен чиплет дизайн от Intel, който предполага се ще бъде в основата на бъдещите архитектури на Intel.

Последното ново кодово име, което бе споменато, е Nova Lake, което ще включва „изцяло нова архитектура“. То ще бъде изграденo с големи ядра на Panther Cove и малки ядра на Darkmont. Броят на ядрата не се споменава, но изтичането твърди до 50% по -висока производителност на процесора в сравнение с Lunar Lake. Серията пък се очаква да дебютира през 2025 г.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *