Технологии

NVIDIA GeForce RTX 30 картите са поскъпнали 3 пъти повече от излизането си в Европа

18.05.2021

author:

NVIDIA GeForce RTX 30 картите са поскъпнали 3 пъти повече от излизането си в Европа

Цялостен анализ на текущата ситуация на GPU пазара бе завършен от 3DCenter.

Уебсайтът разгледа всички големи европейски търговци, предлагащи графична карта GeForce RTX 30 “Ampere” на склад. Намирането на RTX 30 карти на склад  изисква много търпение, но в крайна сметка се стигна до заключението, че някои карти са на разположение, само че струват много повече, отколкото би трябвало. Естествено, модели от NVIDIA Founder Edition не се срещат никъде в Европа, поради което официалният магазин не е включен в анализа.

Сайтът е събирал щателно данните в продължение на 5 месеца, което ни помага да разберем колко се е променила цената на RTX 30 и RX 6000 през това време. Данните обхващат основно европейските търговци на дребно от Германия и Австрия.

Графичната карта RTX 30 сега струва средно три пъти повече, отколкото би трябвало според официалната „препоръчителна цена на дребно“. Цената на серията Radeon RX 6000 е малко по-оптимистична, само с двойно увеличение спрямо MSRP. Несъмнено има увеличение на цените от януари, като някои модели дори отчитат ръст от 1000 EUR.

Тук няма какво повече да се каже, освен факта, че обикновено не се наблюдава подобно увеличение на цената толкова много месеци след пускането. Няма нищо, което би могло да промени това в бъдеще, с изключение на факта, че NVIDIA стартира новата си серия LHR с намалена скорост на хеширане за криптиране. Да не говорим за различни все още неиздавани модели като RTX 3080 Ti, RTX 3070 Ti или серията Radeon RX 6600 на AMD.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *