Технологии

6 ядрен или 8 ядрен процесор да изберем за гейминг?

24.08.2022

author:

6 ядрен или 8 ядрен процесор да изберем за гейминг?

Само преди няколко години не беше възможно да се обсъждат предимствата на 6-ядрено CPU спрямо 8-ядрен модел.

В днешно време, разработчиците на игри са започнали да се адаптират към новата норма на процесорите с висок брой ядра. И ако смятате да се сдобиете с  компютър, който ще ползвате в продължение на години, вие искате такъв, който ще има добра производителност докато го ползвате, дори години по-късно.

Но изборът между 6-ядрен CPU от средно ниво и 8-ядрен CPU от по-високо ниво не е просто въпрос на повече ядра, равняващи се на по-добра производителност. Това всъщност е нюансирано решение, до което трябва да стигнете, след като разгледате няколко основни фактора. 


Производителност

Броят на ядрата не разказва цялата история на производителността. Игрите, които играете, и разделителната способност, на която играете, също влияят върху резултата.

В игри, които не използват предимствата на многоядрените процесори, едноядрената производителност ще има повече значение. В зависимост дали сте се насочили към E-sports ориентирана игра, като например Counter-Strike или искате да играете най-новите игри на възможно най-високата резолюция, то те ще се възползват от различни характеристики на вашия процесор. 


Издържливост

Някои хора смятат, че тъй като конзолите имат 8-ядрени процесори, потребителите на компютри трябва да очакват осем ядра да станат стандарт за игри. Но докато игрите започнаха да използват по-широко наличните ядра, ние не вярваме, че това ще се случи скоро. И докато това стане, вашият компютър за игри ще бъде готов за надстройка така или иначе.


Конзолите са създадени за дълъг живот: Последните две поколения са работили по около седем години всяко. Осемте ядра в PlayStation 5 и Xbox Series X и S вероятно трябва да издържат същото време – което е почти два пъти по-дълго от средната продължителност на живот на компютър за игри.


Цена

Колкото по-малко харчите за компонент, толкова повече пари ще имате за игри. А съответно 8-ядрените процесори са и по-скъпи, тук от вас зависи дали ще искате да използвате своя компютър за по-дълго преди да ъпгрейднете и колко ще отделите да инвестирате в игри.


Възможност за ъпгрейд

Този фактор влиза в сила, когато избирате между процесор AMD и Intel. AMD от няколко години поддържаше един и същ сокет на дънната платка в няколко поколения процесори Ryzen. Това позволява на собствениците на по-ранни чипове Ryzen да запазят съществуващите си дънни платки, което прави ъпгрейда на процесора много лесно и много по-евтино, макар че от 7000-ната генерация вече ще имаме нов чипсет. За разлика от тях Intel променя спецификациите на сокетите си много по-често, и почти всяка генерация си има собствен сокет. 

В крайна сметка при избора на процесор, препоръчваме да проучите конкретни 6-ядрени и 8-ядрени чипове, за да видите каква производителност ще получите, след което да балансирате това спрямо бюджета и плановете си за бъдещето.

DonBrutar ни даде по-точна информация и сравни няколко процесора, от 5000-ната генерация RYZEN от AMD, в Неделния чекпойнт. Така, че ако все още не може да направите избора, може би той ще ви помогне. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *