Технологии

CAT5 vs CAT6 vs CAT8 – Какъв кабел да изберем за домашния интернет?

28.02.2022

author:

CAT5 vs CAT6 vs CAT8 – Какъв кабел да изберем за домашния интернет?

Два от най-популярните стандарти за Ethernet кабел днес са Cat 5e и Cat 6. Те предлагат страхотна производителност на дълги разстояния с много опции за изолиране – . Но как Cat 5e и Cat 6 ще се изправят срещу новия стандарт, Cat 8 Ethernet кабел?

Кабелите Cat 5e имат максимална честота от 350MHz в зависимост от изолацията, което им помага да предлагат истинска гигабитова мрежа със скорост до 1000Mbps. Cat 6 и Cat 6 A подобряват тези спецификации, като увеличават максималната честота до 500MHz, като от своя страна повишават максималната скорост до 10,000Mbps. Единственото предупреждение тук е, че най-високата производителност е ограничена до кабели с дължина до 5 метра. Всичко над това (до 10 метра) е ограничено до 1000 Mbps.

Cat 8 има още по-строги ограничения за дължина, с абсолютен максимален обхват за един кабел от само 3 метра. Това е повече от достатъчно за повечето домашни инсталации и наистина е много по-често срещано, но е значително намаление от по-старите стандарти.

Въпреки, че Ethernet кабелът Cat 8 изостава в дължината, той повече от компенсира, по отношение на производителността. С максимална честота четири пъти по-висока от най-добрата на Cat 6, той може да поддържа мрежови скорости между 25,00 Mbps и 40 000 Mbps.

Благодарение на ненадмината си производителност, Cat 8 изисква обширно изолиране за предотвратяване на кръстосани смущения и затихване на сигнала. Cat 8 Ethernet кабела използва висококачествен, 24 AWG вътрешен габарит, индивидуална изолация на проводниците и изолация от фолио и плат.

Производителността също води до разширени функции, като кабелите Cat 8 могат да осигурят захранване през Ethernet (POE), когато се използват с поддържащ хардуер. Това помага за намаляване на допълнителното окабеляване, спестяване на място и улесняване на управлението на кабелите.

Въпреки екстремните си скорости Cat 8 всъщност не е проектиран за домашна употреба. Поне не още. За да се възползвате напълно от скоростта на Cat 8, вие не само се нуждаете от правилния кабел Cat 8 за работата, но имате нужда от съвместими суичове, рутери и мрежови карти, които да го поддържат.

Тези изисквания и вероятно ненужната скорост за домашни и дори малки бизнес мрежи, правят Cat 8 по-подходящ за високоскоростни мрежи в сървърни стаи и центрове за данни.

За високопроизводителни домашни и офис мрежи 2,5Gbit и 10Gbit Ethernet, предлагани от кабелите Cat 6a, ще бъдат повече от достатъчни.


Имате ли нужда от Cat 8 Ethernet кабел за игри?


Cat 8 не предлага никакви измерими ефекти за игри пред по-стари кабели, като Cat 6 или Cat 5e. Игрите не само не използват много по отношение на интернет скорост, но дори и сравнително ограничените скорости на по-старите кабели Cat 5e все още вероятно ще бъдат затруднени от скоростите на интернет връзката, а не от кабела.

Въпреки че не се нуждаете от авангарден Cat 8 Ethernet кабел за игри, все пак е добра идея да играете през Ethernet, ако приемате игрите си сериозно. Въпреки че скоростите на Wi-Fi се подобриха драстично през последното десетилетие, все още няма заместител на надеждността на кабелната връзка. Смущенията и затихването на сигнала са много намалени при висококачествен  кабел, отколкото при излъчване през натоварени Wi-Fi мрежи с множество устройства, конкуриращи се за наличен Bandwith.

Всичките стандарти кабели, могат да бъдат открити при нашите приятели от Gplay.bg в тяхната категория с мрежови кабели – ТУК

CAT5

CAT6

CAT6A

CAT8

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *