Технологии

Как се измениха цените на видеокартите през февруари месец

01.03.2022

author:

Как се измениха цените на видеокартите през февруари месец

Достъпните графични процесори изглежда са спомен, който изчезва бързо, тъй като цените не са били „достъпни“ от години. Въпреки това, вече сме в друга фаза на пазара, където цените постоянно падат. Както винаги, водещият индикатор е общата пазарна капитализация на криптовалутите и откакто ETH падна от най-високото си ниво преди няколко месеца, цените на графичните процесори изостават значително. За първи път от това, от доста време вече може да си намерите GTX 1060 за под $200 (не че трябва, като се има предвид колко остаряла е технологията до момента). 

 За съжаление, въпреки че цените вече са паднали с до 30% в някои случаи, това все още не е подходящ момент за закупуване на ново GPU, тъй като очакваме цените да продължат да падат, докато пазарът на криптовалута се коригира.

Можем да видим, че почти всяка отделна карта е претърпяла спад в цената през последните няколко месеца, простиращ се от минимум 10% чак до 34,8%. Максималният спад се наблюдава при GTX 1060 – и това е така, защото картата не може да хоства DAG файла за ETH копаене в своята vRAM. GTX 1080 Ti вече се предлага за близо 557 долара, докато RTX 3070 Ti най-накрая се доближава до границата под $999 при $1050. Излишно е да се казва, че цените все още са безумно високи и все още не е подходящ момент за закупуване на графични процесори.

За карти от много висок клас не е имало голяма промяна в цената и това се дължи на няколко причини. Пазарът на доставки на полупроводници остава в постоянна ситуация на недостиг.

За щастие на геймърите се очаква цените да паднат значително до следващата година. Много фабрики и полупроводникови партньори увеличават оперативния капацитет и нещата трябваше да се облекчат до следващата година. Intel също се присъединява към битката и трябва да окаже конкурентен натиск както върху AMD, така и върху NVIDIA и ако се случи сливането на ETH, то също ще заличи търсенето, базирано на криптовалути.

източник:wccftech

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *