Технологии

Цените на видеокартите са паднали с 57% от януари, използваните карти са с 14% по-евтини за последния месец

04.07.2022

author:

Цените на видеокартите са паднали с 57% от януари, използваните карти са с 14% по-евтини за последния месец

Графичните карти на NVIDIA и AMD, базирани на настоящата архитектура, бавно достигат достъпни цени. Но в този случай достъпно не означава желано. Тъй като изминаха почти 2 години от представянето на серията настолни карти RDNA2 и Ampere, може да се спори дали дори препоръчителната цена на дребно за 2022/2021 г. вече е добра сделка.

Tom’s Hardware съобщават, че пазарът на употребявани стоки отбелязва много по-бърз спад на цените, отколкото пазарът на дребно. Докато търговците на дребно сега предлагат различни сделки и промоции с игри, цените са паднали средно с 3% за един месец. Въпреки това, цените в eBay отбелязаха значителен спад от 14% само за един месец. Спадът е още по-голям (17%) за GPU от последно поколение.

Пазарът на използвани графични процесори сега е наситен с оферти от геймъри, които са закупили картите на много по-високи цени и сега се подготвят за следващо поколение и очевидно копачи. Последната група е много по-голяма и има значителен ефект върху пазара на използвани GPU.

Tom’s Hardware съобщава, че повечето графични процесори сега се продават под MSRP (препоръчителна цена на дребно). Въпреки това, с наплива от карти ползвани за копаене, сега е рисково да се намери карта в перфектно състояние.

Сравнението показва, че SKU-тата на NVIDIA от среден до нисък клас все още са склонни да се продават на по-висока цена от MSRP, докато RTX 30 от висок клас и почти цялата гама Radeon вече могат да бъдат намерени на цени, които са по-ниски от препоръчаните от търговците на дребно.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *