Технологии

AMD Radeon RX 6500 XT бюджетна видеокарта през 2022-ра

10.02.2022

author:

AMD Radeon RX 6500 XT бюджетна видеокарта през 2022-ра

AMD Radeon RX 6500 XT е карта, родена от кошмарния пейзаж на сегашния пазар на графични карти, и просто подчертава затруднението на всеки компютърен геймър, който се надява да подобри стария си графичен процесор в момент, когато цените са излезли извън контрол. Това е първата бюджетна графична карта от най-ново поколение от AMD на MSRP от $199 би трябвало да е повод за празнуване.

 AMD твърдят че, това е достъпен ъпгрейд на графичния процесор за 47% от геймърите, които все още използват видео карти, които са по-бавни от RX 570 или GTX 1650. И това е аудитория, която е лишена от опции в това последно поколение графични процесори. С все повече карти от висок клас, които се пускат с все по-високи цени, бюджетният край на пазара е безплодна пустиня, като запасите дори от класическите по-стари карти отдавна са изсъхнали пред лицето на възраждащата се индустрия за крипто копаене.

RX 6500XT Спецификации 

Архитектурата RDNA 2, която се намира в новото 6nm-ово Navi 24 GPU, без съмнение е стъпка напред по отношение на дизайна, в сравнение с архитектурите GCN или Turing в тези по-стари карти.

 Най-новата архитектура Radeon на AMD означава, че картата се нуждае само от 16 изчислителни единици и следователно само от 1024 поточни процесора – и  оставя физически GPU отпечатък, който е по-малко от половината от размера на 14nm-овите чипове, намиращи се в старите RX 570 карти.

Функцията Infinity Cache на RDNA 2 също позволява на AMD да използва 64-битов интерфейс на паметта, за да върви заедно със своите 16MB кеш памет. Това означава, че получавате ефективна честотна лента от 231,6 GB/s от скромните 4 GB GDDR6 VRAM на борда на RX 6500 XT.

RX 6500 XT пристига и с игрова честота от 2.6GHz, което позволява на картата да предлага 5,77 TFLOPS единична прецизна изчислителна мощност.

Също така ако погледнем към последните две поколения 4GB графични карти на AMD на цена под $200 – RX 5500 XT и RX 480/580 – RX 6500 XT почти не предлага нещо ново, със сигурност не по отношение на суровата графична производителност.

Това, което AMD посочват обаче, е, че екосистемата около архитектурата RDNA 2 може доставя допълнителни функции, като  Smart Access Memory, FidelityFX Super Resolution (FSR) и Radeon Anti-Lag. Въпреки това, благодарение на общото благосклонност на AMD към обратна съвместимост, Polaris-базираните карти и RDNA карти от първо поколение ще работят добре с последните две функции така или иначе.

Къде се поставя RX 6500 XT в екосистемата на AMD? 

Radeon RX 6500 XT наистина показва на света всичко, което не е наред с текущото състояние на пазара на графични процесори. Самият чип е много малък, което би трябвало да помогне за намаляване на цената и изключва няколко потенциално полезни функции, всичко в името на намаляване на разходите.

Колкото и лошо да е, графичните процесори продължават да се продават на силно завишени цени. Освен това повечето от картите, които се конкурират с RX 6500 XT по производителност, вече струват повече от новия модел на AMD. Средната цена на RX 5500 XT 8GB в eBay е $412 за последните две седмици, докато моделът с 4GB се продаваше за $302. Междувременно GTX 1650 Super на Nvidia се продава средно за $325.

Има малка надежда, че миньорите няма да се интересуват от взимането на картите заради 64-битовия интерфейс на паметта и 4GB VRAM и по този начин цените ще бъдат близки до MSRP. Т цени, вероятно не трябва да се надявате.

Ако приемем, че всъщност можем  да закупим Radeon RX 6500 XT за $199 или поне на близка до това цена, това не е лоша карта. Ако все още нямате подобна графична карта, което би означавало модели, като GTX 1060 6GB и RX 580 8GB, или ако ще си правите нов компютър за игри и просто се нуждаете от прилична графична карта засега, докато чакаме  да паднат цените, RX 6500 XT си струва да се разгледа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *