Ревюта Технологии

ASUS ROG Ally конзола с AMD Ryzen Z1

24.04.2023

author:

ASUS ROG Ally конзола с AMD Ryzen Z1

Персонализираните APU-та на Ryzen Z1 за ASUS ROG Ally са потвърдени, че са базирани на AMD Phoenix с архитектури Zen4 и RDNA3. И двата варианта на APU-то се очаква да имат конфигурации, подобни на оригиналната серия Ryzen. Вариантът Extreme има 8 ядра и 16 threads , докато по-евтиният вариант ще има 6 ядра и 12 логически ядра.
Според теч от Geekbench има малка разлика в тактовите честоти, като вариантите, които не са екстремни, са със 100-200 MHz по-бавни. Базовата честота се очаква да бъде 3,2 GHz, а boost-а 4,939 GHz за non-Extreme и 5,1 GHz за варианта Extreme.

Вграденият графичен процесор RDNA3 е важен аспект на този лийк. Колкото повече GPU ядра, толкова по-висока е производителността за игри, което е основната цел на конзолата. Въпреки това, Z1 не-Extreme чип може да има още по-малко ядра от очакваното, като само 2 изчислителни единици са изброени за вградената графика. За сравнение, Ryzen Z1 Extreme има 6 изчислителни единици, осигуряващи общо 768 поточни процесора или 1536 FP32 ядра. Това означава, че Ryzen Z1 ще има 3 пъти по-малко GPU ядра, което потенциално ще повлияе на неговата производителност.

Говори се, че ASUS ROG Ally с Ryzen Z1 ще струва 650 долара, като вариантът Extreme е по-скъп.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *