Технологии

Intel са заявили още 10 милиарда в държавни субсидии от Германия за направата на своите нови фабрики за чипове

10.02.2023

author:

Intel са заявили още 10 милиарда в държавни субсидии от Германия за направата на своите нови фабрики за чипове

Intel търси допълнителни 3,2 милиарда евро държавна помощ за изграждането на своята модерна фабрика за чипове в Магдебург, Германия.

Германското правителство вече е обещало 6,8 милиарда евро за проекта, но според съобщенията Intel смята, че са необходими общо близо 10 милиарда евро. Компанията изпрати искането си за допълнително финансиране до правителствени служители преди няколко седмици и преговаря с германското Министерство на икономиката. Въпреки че все още не е потвърдено допълнително финансиране, вътрешни хора вярват, че се очаква да бъде постигнато споразумение с Intel.

Плановете на Intel за модерни фабрики за чипове в Германия са застрашени поради нарастващите разходи за енергия.

Intel обмисля да похарчи още милиарди евро за новите си фабрики за чипове в Магдебург, Германия, поради рязкото увеличение на цените на енергията. Въпреки че компанията не е потвърдила официално сумата, те са признали, че цените на енергията са скочили с фактор 4,5 от миналата година. Това, съчетано със спад в търсенето на компютърни чипове, доведе до финансови затруднения за компанията, което ги накара да понижат очакванията си за приходи.

В допълнение към нарастващите разходи за енергия, Intel също планира да започне производството на по-модерни архитектури по-рано от планираното, което допълнително ще увеличи цената на фабриката. Компанията също така ще разчита в по-голяма степен на High-NA EUV машини в сравнение с това, което в момента се предлага от производителя на машини ASML.

Първоначално Intel отдели 17 милиарда евро за изграждането на първите две фабрики за чипове в Магдебург, с планове в крайна сметка да се разшири до осем фабрики. Очакваше се производството да започне през 2027 г., като се използват съвременни процеси. Сега обаче строителството на новия кампус може да бъде отложено до следващата година и компанията се фокусира върху получаването на необходимите разрешителни, преди да започне строителството.

източник:guru3d.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *