Технологии

GPU-то от следващо поколение на Intel: Arc Battlemage включва 64 Xe-Cores

27.03.2023

author:

GPU-то от следващо поколение на Intel: Arc Battlemage включва 64 Xe-Cores

Според RedGamingTech, следващото поколение GPU-та на Intel може да види удвоен брой ядра.

Като напомняне, RedGamingTech вече лийкна пътна карта, включваща плановете на Intel Arc GPU за близкото бъдеще. Презентацията ясно посочва, че серията Battlemage трябва да стартира не по-рано от Q2 на следващата година, като ранното активиране е планирано за Q1.

Това, което според съобщенията сега се споменава в още един непубликуван слайд, е, че серията Battlemage, ще удвои броя на Xe-Core в сравнение с ACM-G10 GPU. Вместо 32, геймърите могат да видят до 64 Xe-Cores на флагманското GPU, най-вероятно наречено BGM-G10.

Твърди се също, че това GPU на Battlemage, има 256-битова шина на паметта и 48MB L2 кеш. Това означава, че графичните карти, базирани на този графичен процесор, могат да разполагат с 8, 16 или дори 32 GB памет или нещо между тях, ако Intel вместо това използва намалена 192-битова шина на паметта. Кешът L2 би бил по-малък от AD103 на RTX 4080 (64 MB), но се казва, че размерът на матрицата е подобен.

Слуховете продължават, като твърдят, че целта на клока е около 3 GHz, но тук трябва да споменем, че честотите на GPU на Intel не е същото нещо като Boost Clock на NVIDIA. Серията RTX 40 често достига 2,9 GHz при по-ниски натоварвания и с овърклок.

Спекулациите сочат към поне ниво на производителност на RTX 4070 Ti, въпреки че е твърде рано да бъде сигурно. Това обаче вече би било ъпгрейд от GPU клас, тъй като Arc A770 официално е насочен към серията RTX 3060 на NVIDIA.

Intel тепърва ще стартира обновяване на своята серия Alchemist с кодово име „Alchemist+“. Трябва да има и актуализация на съществуващата серия графични процесори, вероятно под формата на графичен процесор Arc A580, който по неизвестни причини все още не е пуснат. Въпреки това, като се има предвид колко често графичните процесори на Intel Arc сега получават намаления на цените, това SKU може все пак да не види светлината.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *