Технологии

NVIDIA казва, че криптовалутите не допринасят с нищо към обществото

27.03.2023

author:

NVIDIA казва, че криптовалутите не допринасят с нищо към обществото

Майкъл Каган, главен технологичен директор на NVIDIA, каза, че криптовалутите не носят нищо полезно на обществото, съобщават от The Guardian. Има по-добро използване на цялата тази процесорна мощност, като например изкуствения интелект, тъй като компанията сега фокусира бизнеса си с центрове за данни върху LLM (Large Language Model) AI технология, добавя той.

През 2021 г. NVIDIA направи първия си опит да спре бума на криптовалутите, засягащ серията GPU RTX 30. Беше пуснат нов вариант на RTX 3060 GPU, включващ технологията „Lite Hash Rate“, за която се каза, че намалява ефективността на копаене. Тази технология по-късно беше добавена към останалата част от серията RTX 30 GPU с някои изключения. Въпреки това, само няколко месеца по-късно, разработчиците на софтуер за криптодобив успяха частично да преодолеят ограниченията на алгоритъма LHR и бавно отключиха пълната производителност на копаене година по-късно.

През 2022 г. NVIDIA беше принудена да плати 5,5 милиона долара като част от споразумението с SEC (Комисията за ценни книжа и борси на САЩ), тъй като не информираха инвеститорите за това как майнингът влияе върху търсенето на GPU. Освен това, според подаването на SEC, NVIDIA е знаела, че добивът на криптовалута е част от техния бизнес и дори твърди, че висшето ръководство на NVIDIA иска да преследва пазара за добив на крипто, както съобщава CNBC.

Последният крипто бум имаше огромно въздействие върху пазара на GPU. С цените на GPU, които достигнаха (и за съжаление остават) невъобразими нива. Може да отнеме месеци, ако не и години, преди графичните процесори да се върнат към нормалните си цени, ако това изобщо ще се случи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *