Технологии

Intel обявиха плановете си да пуснат Meteor Lake през втората половина на 2023 г., и Lunar Lake през следващата година

27.01.2023

author:

Intel обявиха плановете си да пуснат Meteor Lake през втората половина на 2023 г., и Lunar Lake през следващата година

Компанията потвърди плановете си за 2023/2024 г.

От Intel разкриха печалбите си за четвъртото тримесечие на 22 г. вчера и предоставиха „актуализация“ на своя график за пускане на продукти. Тази година Intel ще представи две големи продуктови серии: Meteor Lake и Emerald Rapids.

Intel не потвърди дали стартирането на Meteor Lake ще се съсредоточи върху мобилни или настолни продукти в момента, но предвид слуховете за потенциално обновяване на Raptor Lake-S, идващо по същото време, настолната платформа може да трябва да изчака голяма актуализация през следващата година. Официално Meteor Lake стартира през втората половина на тази година, така че дори след твърдението, че Meteor Lake е „готов за производство“, компанията не е готова да обсъжда тримесечия.

Освен това Intel повтори и плановете си за Lunar Lake, предстоящия продукт за лаптопи с ниска мощност. Тези процесори вероятно ще бъдат предлагани заедно с по-способни процесори Meteor Lake, докато наследят Alder Lake-N, който дебютира едва по-рано този месец.

След дълго отлаганото пускане на процесори за центрове за данни Sapphire Rapids Xeon и предстоящото пускане на работна станция Xeon през февруари, Intel „ускорява“ пускането на Emerald Rapids до втората половина на тази година. Въпреки това, технически погледнато, този продукт вече е отложен от първоначалните си планове за края на 2022 г.

Предстоящите продукти на Intel:
8 февруари 2023 г. → (CPU) Intel „Raptor Lake“ 13-то поколение Core Mobile [официално]
15 февруари 2023 г. → (CPU) Работна станция Intel Sapphire Rapids [официално]
Q3 2023 → (GPU) Intel Alchemist+ [слухове]
Q3 2023 → (CPU) Intel Raptor Lake Refresh [слухове]
2H 2023 → (CPU) Intel Meteor Lake [официално]
2H 2023 → (CPU) Emeralds Rapids [официален]
2024 → (CPU) Лунно езеро [официално]
2024 → (GPU) Arc Battlemage [официален]
2024 → (CPU) Granite/Sierra [официално]
2025+ → (GPU) Arc Celestial [очаква се]
2026+ → (GPU) Arc Druid [очаква се]


Intel не обсъдиха нито един от слуховете за клиентски продукти, които бяха споменати в изтеклите наскоро пътни карти. Това са предимно настолни процесори Raptor Lake Refresh и графични процесори Alchemist+. Като се вземат предвид всички спекулации, такива продукти трябва да бъдат пуснати на пазара между Q3/Q4 тази година.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *