Ревюта Технологии

Процесорите Intel Arrow Lake идват през октомври

06.06.2024

author:

Процесорите Intel Arrow Lake идват през октомври

На изложението Computex беше получена информация за следващото поколение настолна платформа на Intel с кодово име Arrow Lake-S. Тези нови чипове ще се използват на дънните платки Z890, които бяха представени от всички основни производители и изглежда, че партньорите на Intel са подготвени за старта. Нека разгледаме кога се очаква пускането на новите процесори и какво можем да очакваме от тях.

Процесорите Intel Arrow Lake за настолни компютри се очаква да се появят на пазара през октомври, като официалното им представяне ще бъде на следващото събитие ON, планирано за септември. Изпълнителният директор на Intel, Пат Гелсингер, потвърди, че първо ще бъдат пуснати настолните процесори Arrow Lake, а след това и процесорите за лаптопи.

Едно от ключовите подобрения на настолните процесори Arrow Lake ще бъде увеличението на производителността, което идва от новите P-Core ядра Lion Cove и E-Core ядра Skymont, които предлагат съответно 14% и 38% увеличение на IPC спрямо предишните поколения и още по-големи подобрения в сравнение с ядрата на процесорите Raptor Lake. Окончателните тактови честоти все още не са определени, но се очаква да бъдат около 5.5 GHz. Друго подобрение е в енергийната ефективност, като TDP на тези чипове ще бъде 80% от този на процесорите Raptor Lake, което означава, че те няма да бъдат толкова агресивни.

Intel ще промени брандирането на процесорите Arrow Lake за настолни компютри на “Core Ultra 200” с най-новите чипове. Вече са известни някои от SKU-та в това семейство, които включват Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K и Core Ultra 5 245K. Моделите с отключени множители ще бъдат първите на пазара, като по-късно ще се появят и основните Non-K чипове.

Освен това, партньорите на Intel тестват новите модули CAMM2, които предлагат решение, което е по-близо до процесора, позволявайки по-високи скорости на паметта и по-тесни времеви рамки в сравнение с традиционния интерфейс SO-DIMM. Почти всички основни производители представиха вариант на CAMM2.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *