Игри Технологии

Как процесорът влияе на любимите ни игри?

04.04.2016

author:

Как процесорът влияе на любимите ни игри?

Как процесорът влияе на любимите ни игри?

В предаването на GPlayTV в Twitch канала ни – twitch.tv/gplaytv1 направих един малък експеримент. Целта му беше да покажа колко ядрен процесор е нужен за да играем най-популярните електронни спортове в момента. За да се случи това, изключвах ядрата и HyperThreading-а на процесора ми (5820k) през BIOS-а на компютъра и правех тестове от по 3 минути за всяка една игра. Резултатите бяха почти такива, каквито очаквах, с леки изключения. 🙂

Ето точните спецификации на машината с която тествах:

Процесор Intel i7 5820k @ 3.30GHz 15MB Cache
Дънна платка ASRock X99 Extreme11
RAM памет 2 x 8Gb Kingston HyperX Savage DDR4-2133 – Timings: 12-14-14-35
SSD Intel 730 Series 240Gb
Видео карта EVGA GeForce GTX 680 Superclocked
Ако не сте гледали видеото, можете да го направите сега в YouTube 🙂

 

 

HyperThreading технологията в Intel процесорите разделя едно реално ядро на процесора ви на две виртуални такива. Така Windows и програмите (както и игрите) могат да се възползват по-пълноценно от мощта на звяра в кутията ви. А пък видеокартата в компютъра беше достатъчно добра, за да подкара всички тези игри на максимум без проблеми, така че не смятам, че тя е била пречка за теста. Еквивалент от новото поколение и е GTX950.

Тестовете правих с помощтта на програмката FRAPS, като използвах функцията и за “benchmark”. Фактически настройвах програмата да следи за 180 секунди FPS-а на играта, която върви в момента, и тя накрая ми казваше средния FPS, на който е вървяла.

За приличен FPS приемам да имате над 200fps в CS:GO, 100fps в DOTA2 и към 200-250 в LoL.

Първата игра е Counter-Strike:Global Offensive
CS:GO Performance
CS:GO Performance

Тук се вижда ясно как няма голяма разлика в това дали ще имате i7, или i5 за да играете CS:GO с приличен FPS. Проблемите идват, когато останем само с двуядрен процесор, който не поддържа HyperThreading. А имайки се в предвид, че вече почти всички процесори поддържат тази екстра, не би трябвало да имате проблеми. Или ако сте с по-стар двуядрен процесор (напримерно като Core 2 Duo E8300, или някой двуядрен Pentium?), може би е време да ъпгрейднете, за да играете качествено.


След това проверих как седят нещата при DOTA2
DOTA2 Performance
DOTA2 Performance

Тук виждаме, че играта се държи геройски, до момента в който не я оставим да върви само на едно ядро. Тогава нещата рухват и направо ми изглеждаше невъзможно за игра. Но все пак имайте в предвид, че това е “средния” FPS, на който е вървяла Dota-та през 3-те минути, в които тествам. Ако имате прекалено слаб процесор (дори и двуядрен без HyperThreading), рискувате да имате към 50-тина FPS в напечените битки, а всички знаем, че това е супер фатално, ако искате да си кастнете магийката преди врага. 😉


И последно остана да видим League of Legends
LoL Performance
LoL Performance

Учудващо лигата вървеше много по-добре с 4 ядра, отколкото с 6. Изглежда ми, че са я оптимизирали главно за масовите компютри на пазара, а не за “свръх мощните”. 🙂 Също така, дори и само с едно ядро, играта се държеше супер прилично имайки се в предвид, че я бях пуснал на максимална графика. 🙂 Все пак – ако искате да се катерите по стълбичката и да гоните по-високите ранкове, няма да ви е лесно с компютър, който има само едно ядро (демек е прекалено слаб).


Като цяло, смятам, че ако искате да играете само тези популярни E-sports ориентирани заглавия и не сте заинтересовани толкова много в новите игри, можете да си спретнете една много елегантна конфигурация, която включва Intel i5 процесор и “окей” видеокарта. Нашите тестове го потвърждават – независимо дали имате мега свински компютър, или не – няма да усетите разлика в представянето на тези игри.

И ако след всичко това се чудите –

Добре де, кой процесор на Intel би ми свършил най-добра работа за тези игри?”

– отговорът е горе-долу прост.

Ако искате да ъпгрейдвате системата си за в бъдеще и не се притеснявате да дадете 200лв. отгоре в момента, за да можете да си увеличите RAM-та за в бъдеще, или да си смените процесора с още по-нов след година:

Intel Skylake Core i5-6400 (2.7GHz, 6MB, 65W) LGA1151

Който работи с DDR4 памет. Още един негов плюс, освен изброените по-горе, е че харчи малко по-малко ток, което смъква сметките ви за месеца.
Друг вариянт, който е почти еквивалентно силен като производителност, и по-евтин, но без лесна възможност за ъпгрейд след време е

Intel Core i5-4460 (3.2GHz, 6MB, 84W) LGA1150

Който работи с DDR3 памет. Готиното тук е, че ако вече имате DDR3 памет в компютъра си, не е нужно да си купувате нова такава. Както и можете да запазите дъното си, ако е със сокет 1150 и така ъпгрейда ще излезне доста по-евтин, но все пак качествен. 🙂
И двата процесора са четириядрени, НО НЕ ПОДДЪРЖАТ HyperThreading. Както видяхме от тестовете – той не е ключов за производителността на тези игри.

 

Нали за това го направихме този тест все пак? 🙂

Като цяло – ако искате да джиткате сериозно и да гоните високите ранкове, не можете да си позволите да играете с ниско FPS. Самият тест беше просто, за да видим кои процесори са най-оптимални за спокойна игра, за да можем от екипа на GPlay по-лесно да ви препоръчваме точните части за компютър, които биха ви свършили най-добра работа!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *