Технологии

AMD със значителен скок в пазарния си дял през първата четвърт на годината!

13.05.2019

author:

AMD със значителен скок в пазарния си дял през първата четвърт на годината!

Пазарният дял на процесора на AMD се е увеличил във всички сегменти за първото тримесечие на 2019 г. в сравнение с предходната година, съобщава Mercury Research. Последните маркетингови проучвания показват, че настолните и лаптоп процесорите на AMD са претърпeли най-голям скок в сравнение с предходното тримесечие.

AMD Ryzen и EPYC процесорите продължават да увеличават пазарния дял на AMD!

Изглежда, че процесорите AMD Ryzen са плодотворна инвестиция за червения екип, което не само води до силни финансови тримесечия, но и непрекъснато придобиване на пазарен дял. Според последните данни през 2010 г. пазарният дял на десктопните процесори на AMD е нараснал с 1,3%, което сега е 17,1%, а на мобилните им процесори се е увеличил с 1,0%, което сега е 13,1%. В сравнение с миналата година, печалбата им се увеличила с 4.9% от страна на настолните им процесори и си 5.1% от мобилните такива.

Тези цифри са интересни в смисъл, че AMD не са пуснала някаква голяма десктоп процесорна линия в предходното тримесечие, но са успели да увеличат пазарния си дял, въпреки че в средата на 2019 г. идва новата им линия от процесори. Има няколко причини това да се случи – преди всичко, първото и второто поколение процесори Ryzen бяха с различни намаления на цените и специални отстъпки за търговците на дребно, което ги прави много привлекателен продукт за основните потребители.

Ако това не е достатъчно, не забравяйте, че Intel е оставил пазара напълно отворен, позволявайки на AMD да доминира поради продължаващите им проблеми с доставката 14nm продукти. В последната си среща с инвеститорите Intel заявиха, че очакват въпросите, свързани с предлагането на 14nm процесори, да бъдат напълно разрешени през четвъртото тримесечие на 2019 г., но дотогава AMD ще продължава да да се радва на успехи.

От страна на сървърите, докато пазарният дял на AMD нарасна спрямо предходната година с 1,9%, това конкретно тримесечие отбеляза спад от 0,3%, което до голяма степен се дължи на индустрията, която чака 7nm EPYC процесори, които ще се доставят през третото тримесечие на 2019 г..

AMD са подсигурили големи сделки за поколението процесори EPYC Rome, а US DOE вече са сключили сделка с AMD, за да използва персонализирана версия на бъдещите EPYC процесори в суперкомпютъра Frontier, който се очаква да излезе през 2021 г. и достави приблизително 1,5 Exaflops изчислителна мощ.

Така че, докато сървърния пазарен дял на AMD за това тримесечие не се е повишил, следващото тримесечие ще върне инерцията и се очаква AMD да достигне така желаните 10% до началото 2020 г.

Очаква се AMD да обявят различни 7nm продуктови серии, включително 3-то поколение Ryzen Navi графични процесори след няколко седмици на Computex 2019.

Източник: wccftech.com

Благодарим на Тодор Колев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *