Технологии

Цените на SSD падат под 10 цента за GB

13.05.2019

author:

Цените на SSD падат под 10 цента за GB

Твърдите дискове движат леко към забвението и това може да се случи по-бързо, отколкото очакваме, защото DRAMeXchange заяви в сряда, че очаква цената на гигабайт от 512GB и 1TB SSD-та да падне под 10 цента за първи път около края на тази година.

Според експерти този спад се дължи най-вече на препълнения NAND flash пазар.

DRAMeXchange казват, че по-ниските цени ще накарат 128GB SSD-та да бъдат заменени от техните 512GB аналози като нов стандарт. Тъй като се очаква спадът на цените да засегне всички SSD-та до 1TB, тези продукти трябва да могат да достигнат много по-голяма част от пазара.

Съответно не е учудващо, че продажбите на HDD се очаква да паднат. По-рано този месец доставчик на части, наречен Nidec, заяви, че продажбите на твърди дискове за компютрите могат да спаднат с 48% през 2019 г., тъй като потребителите и производителите се пренасочват към SSD-та. Твърдите дискове все още имат своята ниша – най-вече сред корпоративните потребители и хората, които се нуждаят от външно съхранение – но ние подозираме, че в крайна сметка ще започнат да се заменят и на тези пазари догодина.

Източник: tomshardware.com

Благодарим на Тодор Колев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *