Ревюта Технологии

Непотвърдена графична карта Nvidia RTX 4090 Ti

15.11.2023

author:

Непотвърдена графична карта Nvidia RTX 4090 Ti

 След излизането на RTX 4090, се очакваше Nvidia да представи модел Ti, разкриващ пълните възможности на графичния процесор AD102. Въпреки че RTX 4090 Ti никога не беше официално потвърден, снимки на голям и уникален охладител с четири слота се появиха още през октомври 2022 г., което дава насмешливи намеки, че Nvidia поне подготвяше охладител за графичен процесор с по-голям мащаб.

Снимката, изтрита след това, беше споделена от потребител в Reddit (чрез Videocardz). Изглежда като охладител, способен да се справи с TDP от 600W, и дори изглежда като пълноценна графична карта. С оглед на предишно изтеклите дизайнерски елементи на основната плоча за охлаждане с уникален перпендикулярен PCB, вероятно голяма част от дизайна и инженерната работа вече са приключили.

Информацията за RTX 4090 Ti беше, че е отменена, но това не означава, че Nvidia не може да го върне отново. Обаче, дали това ще се случи, остава въпрос. Предполага се, че графичният процесор AD102, използван в RTX 4090, има вече готов вариант на RTX 4090 Ti. Питането е дали компанията ще реши да го пусне на пазара. Ако го направи, това може да стане през средата на 2024 г., тъй като има една година до предполагаемото пускане на RTX 50-серията.

Цената на RTX 4090 Ti може да бъде значителна – $2,499 или повече. Въпреки това, вероятно феновете с дълбоки джобове биха били готови да я платят. Графичният процесор AD102 вече е в зряла фаза на производство, и Nvidia вероятно разполага с достатъчно чипове, освен тези, които вече са за професионални карти като L40 вариантите.

Ако RTX 4090 Ti все пак бъде пуснат на пазара, това би било голямо събитие за геймърите, които търсят максимална производителност и са готови да инвестират в топ-класа графична карта.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *